Snímek z videa, které údajně zachycuje popravu amerického novináře Jamese Foleyho, který před dvěma lety zmizel v Sýrii (20. srpna 2014). | foto: Reuters

Izraelští gayové se inspirovali u džihádistů, sklidili vlnu nevole

  • 35
Uprostřed pouště klečí muž v oranžovém hábitu, za ním stojí muž v černém. Podobné obrázky si v poslední době spojujeme s brutálními vraždami západních zajatců Islámského státu. Jejich videa nyní ve své reklamě napodobili organizátoři gay party v Tel Avivu. Po vlně kritiky snímek stáhli.

Společnost Dreck chtěla kontroverzní reklamou nalákat návštěvníky na páteční večírek v jednom z telaviských gay klubů, píše britský web Independent.co.uk. Na propagačním snímku, který firma zveřejnila na svém facebookovém profilu, klečí mladík zahalený v oranžovém rouchu, za ním stojí další muž v černé tunice.

„V době, kdy Islámský stát dobývá další kusy Blízkého východu, jsme se rozhodli sklonit hlavu a podvolit se právu šaría,“ hlásí nápis pod snímkem. Pozornost, kterou firma svojí reklamou vyvolala, však překonala veškeré její očekávání.

22.září 2014 v 11:22, příspěvek archivován: 22.září 2014 v 17:17

Israeli gay party organisers cause controversy with 'Isis inspired' photos http://t.co/wGryWhSfTP pic.twitter.com/eucnj8A1vy

„Je to nechutné. Zesměšňujete nevinné oběti jejich vražd,“ komentoval snímek jeden z mnoha rozhořčených Izraelců. Podle dalších uživatelů internetu je to projev špatného vkusu či ubohý pokus o satiru.

Vždy jsme reagovali na aktuální dění, brání se firma

Firma pod palbou kritiky už fotografii s pouštní scénou ze svého facebooku  smazala. Ponechala na něm jen podobný snímek, na kterém spoře oděný muž mává černým praporem připomínajícím vlajku radikálních islamistů.

Amir Kalman, jeden ze zakladatelů firmy Dreck, kontroverzní kampaň hájí. Společnost se podle jeho slov vždy snažila reagovat na aktuální dění. „Činíme tak už několik let, násilí však odmítáme v jakékoli formě,“ řekl serveru Ynetnews.com.

V narážce na brutální vraždy vykonané Islámským státem uvedl, že se odmítá stát součástí hysterie a strachu, které videa vyvolávají. „Je to satira a náš způsob, jak ukázat naše opovržení jejich videi,“ doplňuje promotér.

Islamisté od 20. srpna popravili celkem tři novináře či humanitární pracovníky ze Západu. Na prvním videu zveřejněném Islámským státem zemřel americký novinář James Foley (více zde), na dalším pak jeho kolega Steven Sotloff (více zde). Zatím poslední obětí islamistů byl David Haines.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video