Štenice domácí (Cimex lectularius), někdy také nazývaná štěnice postelní.

Štenice domácí (Cimex lectularius), někdy také nazývaná štěnice postelní. | foto: CDC

Paříž zamořily štěnice. Vláda lidem radí, jak s parazitem bojovat

  • 179
Francouzskou metropoli zamořily štěnice. Krvežízniví parazité jsou už takový problém, že se vláda rozhodla spustit informační kampaň. Na webových stránkách a telefonní lince se lidé dozvědí, jak štěnice poznat a především jak s nimi bojovat. K šíření obtížného hmyzu podle vlády přispěl turismus, ale i odolnost štěnic na používané postřiky.

„Všechny nás to může postihnout,“ varuje vláda na novém webu věnovaném štěnicím. Zatímco v padesátých letech minulého století se parazita ve Francii podařilo vymýtit, v poslední době se vrátil v plné síle.

Problém se netýká jen soukromých domácností, ale také hotelů a penzionů. Stížnosti, že se turisté z dovolené ve francouzské metropoli vrátili pokousaní, v roce 2018 řešila i ubytovací platforma Airbnb. 

Ze stejného roku pochází také poslední vládní údaje, o jak rozsáhlou patálii jde. Podle odborníků se tehdy se štěnicemi potýkalo 400 tisíc míst v Paříži, o třetinu více než v roce předchozím.

Štěnice se dokonce staly jedním z témat aktuální kampaně před volbou nového pařížského primátora. Kandidát Benjamin Griveaux podle serveru Sky News sliboval, že pokud bude zvolen, s úporným hmyzem zatočí do sta dní. Bohužel pro štěnicemi zasažené Pařížany však z boje o post odstoupil kvůli sexuálnímu skandálu.

Vláda teď lidem radí, aby v hotelech nenechávali své věci na zemi, ale uložili je na ramínka, a aby si pořádně prohlédli postele a sedačky, než na ně ulehnou. Po návratu z dovolené by neměli kufr pokládat na postel ani gauč, oblečení pak mají prohlédnout ještě v kufru. Zavazadlo se doporučuje také vyluxovat a sáček z vysavače rovnou vyhodit.

Francouzi by u sebe doma měli na 60 stupňů vyprat každé oblečení koupené v second-handu, vyčistit je potřeba také nábytek získaný z druhé ruky. A pokud už se štěnice objeví a přiložený seznam doporučených opatření nezabere, lidé nemají otálet s přivoláním expertů.

Francouzská vláda spustila kampaň o štěnicích:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video