Muž vyšplhal na Eiffelovu věž. Na konstrukci setrval přes šest hodin

  • 30
Eiffelova věž byla dnes odpoledne evakuována kvůli lezci, který bez jakékoliv výstroje šplhal po známé pařížské památce a přes šest hodin setrval těsně pod úrovní třetího patra ve výšce asi 115 metrů nad zemí. Na místo dorazili hasiči i policisté. Motiv muže není jasný. Podle části tisku hrozil sebevraždou.

Muž podle francouzského tisku vešel dovnitř jako běžný návštěvník a do druhého patra vyjel patrně výtahem. Ve druhém patře překonal bezpečnostní zábrany a začal rychle bez jakéhokoli jištění šplhat nahoru. Zůstal těsně pod úrovní vyhlídkové terasy ve třetím patře přitisknutý k železné konstrukci.  

Záchranáři, včetně policejního vyjednavače, se s ním pokoušeli hovořit. Poslední hodiny na věži s mužem strávil hasič ze speciální jednotky. Další podrobnosti záchranné akce nejsou známy

Evakuována byla nejprve první dvě patra, později i vyšší část. Uzavřeno bylo také prostranství před věží. „Je to obvyklá procedura. Je třeba tomu člověku zabránit, aby pokračoval, a v takových případech evakuujeme celou věž,“ řekl AFP zdroj ze společnosti, která Eiffelovu věž spravuje. Počet turistů, kteří museli atrakci opustit, podle něj není znám.

V té době byla na věži irská turistka Claire Murphy. Podle ní se věž uzavřela ve čtvrt na tři odpoledne. S dalšími návštěvníky uvízla v horním patře věže.

O uzavření Eiffelovy věže informoval oficiální twitterový účet této vyhledávané turistické atrakce. „Abychom se vyhnuli dlouhému čekání, doporučujeme návštěvníkům odložit jejich návštěvu,“ stojí ve vyjádření.

„Je to obvyklá procedura. Je třeba tomu člověku zabránit, aby pokračoval, a v takových případech evakuujeme celou věž,“ řekl AFP zdroj ze společnosti, která Eiffelovu věž spravuje. Počet turistů, kteří museli atrakci opustit, podle něj není znám.

Věž sebevrahů

Policie byla v minulosti přivolána na „Eiffelovku“ i k několika sebevražedným pokusům. V říjnu 2017 skokem z ní vyhrožoval jeden mladý muž, policisté mu to ale rozmluvili.

Eiffelovu věž, která letos slaví 130 let, každoročně navštíví sedm milionů lidí V roce 2015 se na ni například pokusil bez zajištění vyšplhat Brit James Kingston.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video