Nicklinson se světem komunikoval prostřednictvím speciálního počítače. | foto: Profimedia.cz

Paralyzovaný Brit chce po úřadech smrt. Twitter ho přemlouvá k životu

  • 31
Tony Nicklinson byl úspěšným hráčem ragby. Po mozkové mrtvici zůstal kompletně paralyzován a lékaři u něj diagnostikovali takzvaný locked-in syndrom. Po britských úřadech žádá jediné, a to povolení zemřít. Optimismus do života mu ale na poslední chvíli vlili uživatelé sociální sítě Twitter, píše v pondělním vydání list Daily Telegraph.

Sedmapadesátiletý Nicklinson může s okolím komunikovat jen prostřednictvím speciálního počítače, který zachytí pohyby jeho očních víček a jemné záškuby hlavy. Po sedmileté snaze se se svým případem konečně dostal k soudu, kde žádá o svolení k asistované sebevraždě.

Před soudem uvedl, že mu jsou odepírána základní lidská práva. "Myslím si, že člověk by měl mít právo rozhodovat o tom, kdy chce zemřít. Sedm let už jsem ve své podstatě dítětem odkázaným na pomoc druhých. Na rozdíl od malého děcka ale z toho nikdy nevyrostu," prohlásil Nicklinson.

Locked-in syndrom

Syndrom uzamčený nebo též locked-in syndrom je stav vážné poruchy mozku, při které u pacienta dojde ke kompletní paralýze všech vůlí ovlivnitelných svalů s výjimkou okohybných svalů. Pacient se tedy není schopný hýbat a verbálně komunikovat, zároveň je však při vědomí a je schopen myslet, slyšet, vnímat, rozumět a pamatovat si.

Zdroj: Wikipedia

Minulý týden se bývalý hráč ragby poprvé objevil na sociální síti Twitter. Internetovému světu se představil skromně: "Ahoj, světe, jmenuji se Tom Niclinson a mám locked-in syndrom, tohle je má úplně první zpráva," zatweetoval Nicklinson.

Postupem času se svěřil se svým životním příběhem i plány do budoucna. Když se zmínil o sebevraždě, ozvali se mu první uživatelé Twitteru. Dnes jeho příspěvky sleduje na síti na 14 tisíc uživatelů.

Někteří ho za jeho plány obviňují, jiní se ho snaží přemluvit, aby na život ještě nezanevřel. "Věřím na zázraky a každý den se za jeden pro vás modlím," podpořila Nicklinsona jedna z uživatelek.

Jiní se snaží jeho počínání pochopit. "Jasně, na to, co chceš udělat, máš rozhodně právo. Já ale doufám, že se tady s námi ještě rozhodneš nějaký ten pátek být," podpořil ho jeden z nich.

Nicklinsona reakce tisíců lidí překvapily, nechce ale dělat ukvapené závěry. "Lidé po mně chtějí vědět, jestli jsem si své plány náhodou nerozmyslel. Já si ale nejdřív počkám na rozhodnutí soudu a pak se uvidí," vysvětluje nová internetová celebrita.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video