Vítěz prezidentských voleb v Paraguayi Fernando Lugo

Vítěz prezidentských voleb v Paraguayi Fernando Lugo | foto: Reuters

Paraguay zvolila nového prezidenta. Kandidáta opozice

  • 2
Kandidát středolevé opozice Fernando Lugo vyhrál nedělní prezidentské volby v Paraguayi. Po sečtení 92 procent hlasů to v noci na dnešek oznámil nejvyšší volební soud. Před kandidátkou vládní strany Colorado Blankou Ovelarovou vyhrál s náskokem deseti procentních bodů.

Bývalý biskup římskokatolické církve obdržel doposud téměř 41 procent hlasů, zatímco bývalá ministryně školství Ovelarová necelých 31 procent. Lugo tak přeruší 61 let trvající vládu strany Colorado. Ovelarová byla první ženou, která kandidovala na prezidentku.

Třetí kandidát, generál ve výslužbě Lino Oviedo, obdržel necelých 22 procent hlasů. Oba neúspěšní kandidáti už porážku přiznali.

Dosavadní prezident Nicanor Duarte Lugovo vítězství také uznal a prohlásil, že je připraven "aktivně spolupracovat na předání moci v duchu míru, porozumění a budování". Lugo oficiálně převezme úřad 15. srpna.

Podle volební komise dosáhla účast voličů 66 procent, tedy nejvíce ze všech voleb, které se konaly od svržení diktatury Alfreda Stroessnera v roce 1989.

Výsledky voleb do parlamentu, Senátu a 17 provinčních vlád zatím oznámeny nebyly.

Fernando Lugo je dalším levicovým představitelem, který stane v čele některé z jihoamerických zemí ve stávajícím desetiletí. Sám se nicméně distancuje od radikálních vůdců typu venezuelského prezidenta Huga Cháveze. "Chávez je voják a já se opírám o náboženství. Moje kandidatura vyrostla na žádost lidí, zrodila se odlišným způsobem," vysvětlil už loni.

Do ulic se už vydaly tisíce Lugových příznivců, aby oslavily jeho vítězství. Podle agentury AFP zejména v ulicích paraguayské metropole zní klaksony a vybuchuje zábavní pyrotechnika a ze všech stran se ozývá Lugovo jméno.

Na volby dohlíželo na 10 tisíc vojáků a policistů
Podle agentury DPA referovala během voleb paraguayská média o pokusech o volební podvody. Místní sdělovací prostředky informovaly o voličích nezapsaných do volebních seznamů, volebních lístcích zakroužkovaných předem nebo voličích, jež až k volební urně provázeli příznivci strany Colorado.

V asi tisíci školách, kde byly většinou zřízeny volební místnosti, hlídkovalo 10 tisíc policistů a vojáků. Na volby dohlížely desítky mezinárodních pozorovatelů. V chudé jihoamerické zemi se všudypřítomnou korupcí to podle pozorovatelů nemají vůbec lehké.

"Prohlédneme pečlivě každý hlasovací lístek, abychom si byli jisti, že se nic bláznivého nemůže stát," řekl už před volbami jeden z členů Lugova volebního týmu.

Paraguay je chudá země s 5,6 milionu obyvatel. Ve světě je známá korupčními aférami a také pašováním. Černý trh kvete díky ilegálnímu dovozu elektroniky, cigaret, alkoholu a zbraní. Země je zcela závislá na dovozu potravin.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue