Obyvatelé města Mount Hagen v Papui-Nové Guineji sledují veřejné upálení ženy,

Obyvatelé města Mount Hagen v Papui-Nové Guineji sledují veřejné upálení ženy, která byla obviněna z čarodějnictví. (6. února 2013) | foto: AP

Papua začne trestat upalování čarodějnic. Vrahy nově čeká poprava

  • 12
Jedna z posledních zemí, kde platilo právo jako ze středověku, zrušila své čarodějnické zákony. Upálení domnělé vědmy bude nově trestné také v Papue-Nové Guineji, kde měli dosud pachatelé justiční ochranu. Za okultní vraždu jim nyní hrozí dokonce trest smrti.

Vláda tichomořského ostrova tímto krokem reaguje na silnou mezinárodní kritiku, která na Papuu-Novou Guineu dopadla v posledních měsících. Počty útoků na ženy obviněné z provozování černé magie totiž rychle narůstaly.

V únoru strhl rozlícený dav šaty z dvacetileté matky, polil ji benzinem a upálil zaživa. Minulý měsíc na ostrově Bougainville sťala samozvaná inkvizice hlavu další ženě. Organizace na ochranu lidských práv každý rok informují o desítkách podobně brutálních případů.

Motivem často nemusí být pouze víra Papuánců v nadpřirozené síly, ale také obyčejná pomsta nebo lidská hrabivost. Ženy křivě obviněné z kouzlení se totiž nemohly nařčení nijak bránit.

A ti, kteří je připoutali k hořící hranici nebo jinak popravili, měli navíc dosud právní oporu. Od roku 1971 v zemi platil zákon, který zabití člověka kvůli čarodějnictví považoval za odůvodněnou sebeobranu.

Pravidla se však květnovým rozhodnutím změní.  A co víc, dokonce úplně převrátí. Trest smrti teď stihne každého, kdo takovou okultní vraždu provede. Absolutní trest se do jedné z nejchudších zemí světa vrátil po skoro 60 letech.

Ani takový postup se však nelíbí ochráncům práv z Amnesty International, kteří novou hrozbu považují za "děsivý a represivní způsob", jak problém vyřešit. "Jsme zděšeni, že se vláda pokouší ukončit jednu formu násilí zavedením státem schváleného násilí," uvedla pro agenturu Reuters Isabelle Arradonová z asijsko-tichomořského odboru organizace.

Podle znění zákona se nejvyšší trest může udělit i za normální vraždu, znásilnění nebo loupež. Poprava se bude vykonávat několika způsoby, mimo jiné oběšením nebo zastřelením.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video