Papoušek šedý.

Papoušek šedý. | foto: Profimedia.cz

Americká policie vyslýchá papouška, promluvil o vraždě svého pána

  • 75
V případu nevyřešené vraždy v americkém státu Michigan se objevil zajímavý zvrat. Papoušek zastřeleného muže začal vydávat zvuky, které připomínají manželskou hádku a končí jasně zřetelným výkřikem: Nestřílej. Manželku oběti vyšetřovatelé skutečně podezírají, kvůli nedostatku důkazů však obvinění nepadlo.

Život pětačtyřicetiletého Martina Durama ukončil loni v květnu výstřel. Zemřel přímo doma, kde kromě něj zůstala ležet i manželka Glenna se střelným poraněním na hlavě. Na rozdíl od Martina, který svou smrt nečekal, po sobě zanechala hned tři dopisy na rozloučenou. Incident přežila.

Chytří papoušci

Papoušci šedí neopakují vždy jen náhodné zvuky, které slyší. Jejich kognitivním schopnostem se věnují třeba i akademici na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy.

Americká etoložka Irene Pepperbergová zjistila, že si lidská slova do jisté míry dokážou spojovat s významy.

Opeřenec jménem Bud si možná hádku pamatuje právě proto, že během ní přišel o svého pána.

Je ovšem také možné, že větu pochytil až během pobytu u Martinových rodičů, kteří na něj policii po několika týdnech upozornili.

Po dlouhých týdnech v nemocnici popřela, že by sobě nebo svému muži chtěla jakkoli ublížit. Policie se nakonec přiklonila k tomu, že muže pravděpodobně zavraždil neznámý lupič. Ani po roce však vyšetřovatelé vraha nedopadli. Nemají žádné stopy vedoucí k cizímu pachateli ani důkazy o tom, že vraždila Glenna Duramová.

Dům v klidném městečku Sand Lake však obýval ještě Martinův domácí mazlíček - papoušek šedý. Truchlícím rodičům, kteří si jeho klec po vraždě odnesli domů, přichystal nečekané překvapení.

Papoušek před soudem zřejmě neobstojí

Z pokoje, který pták obýval, se náhle začaly ozývat zvláštní zvuky. Martinova matka Lillian Duramová je přesvědčená, že opeřenec opakuje manželskou hádku, v jejímž závěru zazněla vůbec poslední slova jejího syna.

Papoušek v převážně nesrozumitelném sledu zvuků střídá vysoký ženský hlas s o poznání hlubším, který nakonec vykřikne: „Don’t fucking shoot!“ Jeho slova v češtině znamenají ‚nestřílej‘ a jsou obohacena o vulgární nadávku.

Okresní žalobce Robert Springstead televizi CBS řekl, že se případem kvůli nahrávce začne znovu zabývat. Jako důkaz u soudu nejspíš neobstojí. „Nedovedu si představit scénář, v jehož rámci by se papoušek kvalifikoval jako svědek,“ prohlásil. Pokud by ho ovšem pták skutečně dovedl k zásadním poznatkům, nechá prý rozhodnout soudce.

Papoušek jménem Bud by nebyl prvním opeřencem, který usvědčil člověka z vraždy. Podobný případ se předloni odehrál v Indii, kde Ashutosh Goswami ubodal svou tetu. Její papoušek pak začal vřískat, kdykoli zaslechl jeho jméno. Rodina proto pojala podezření a muž se nakonec přiznal (psali jsme zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video