Papež Benedikt XVI. pedofilii označil za hanebný zločin

Papež Benedikt XVI. pedofilii označil za hanebný zločin | foto: AP

Papež se omluvil obětem zneužívání irskými biskupy

  • 97
Papež Benedikt XVI. se v pastoračním listu omluvil obětem sexuálního zneužívání irskými kněžími. Podle svých slov pociťuje stud a lítost. O případné zodpovědnosti Vatikánu se nezmínil. Irské biskupy kvůli jejich nevhodnému postoji k sexuálnímu zneužívání dětí pokáral.

"Hrozivě jste trpěli, upřímně se omlouvám," napsal Benedikt XVI. v prvním podobném dopise, který adresoval právě obětem zneužívání. Papež sám již několikrát zneužívání ostře odsoudil.

V dopise také oznámil, že Vatikán celou záležitost s irskou katolickou církví důkladně vyšetří. Napsal, že by se rád setkal přímo s oběťmi, aby se o jejich utrpení dozvěděl osobně. "Je pochopitelné, že je pro vás těžké odpustit nebo se smířit s církví. Jejím jménem otevřeně vyjadřuji stud a lítost, jež všichni pociťujeme," zdůraznil Benedikt XVI.

Pedofilní skandály se objevily i v Itálii

Zdejší biskup žádá oběti o odpuštění

Už dříve papež řekl, že věří, že pastorační list pomůže k "pokání, uzdravení a obnově".

Oběti zneužívání podle agentury Reuters v první reakci vyjádřily nad papežským listem hluboké rozčarování. "Mou první reakcí bylo hluboké zklamání," prohlásila Maeve Lewisová, výkonná ředitelka organizace One in Four, která zastupuje postižené.

"Cítíme, že dopis opomíjí to, co znepokojuje oběti," zdůraznila. Papež se podle ní zaměřil jen na níže postavené kněží, aniž přiznal zodpovědnost Vatikánu a vysoce postavených irských kleriků za to, že chránili delikventy. "V dopise nic nenapovídá, že by se v katolické církvi objevila nová vize," dodala.

Papežův list neobsahuje žádné postihy, což vatikánský mluvčí Federico Lombardi vysvětlil tím, že jde o list pastoračního, nikoliv správního nebo disciplinárního charakteru. Jakákoliv budoucí opatření související s rezignací přijmou kompetentní vatikánské úřady.

Benedikt XVI.: Pedofilie je hanebný čin

Papež o úmyslu zveřejnit list informoval na svém setkání s irským primasem, kardinálem Seanem Bradym, 11. prosince. Toto setkání následovalo po zveřejnění zprávy o tom, že irská katolická hierarchie kryla desítky let trvající zneužívání stovek dětí kněžími v oblasti Dublinu. (o zneužívání v Irsku čtěte zde)

Papež tehdy pedofilii označil za hanebný zločin. Stejná slova použil i v polovině února, kdy přijal delegaci irských biskupů. Při této příležitosti nečinnost irské katolické hierarchie pranýřoval. (více o tomto setkání čtěte zde)

List má charakter univerzálního poselství, ačkoli jeho oficiálními adresáty jsou irští věřící. Má potvrdit důraznou linii vůči pedofilii, kterou papež od začátku svého pontifikátu v roce 2005 zahájil, zejména při svých cestách do Spojených států a Austrálie (2008), kterými podobné skandály již otřásly.

Dokument byl netrpělivě očekáván zejména poté, co byly skandály se sexuálním zneužíváním dětí zasaženy další země, především Německo a Rakousko, ale i Švýcarsko a Nizozemsko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue