Papež František přijal ve Vatikánu prezidenty Izraele a Palestiny Šimonem...

Papež František přijal ve Vatikánu prezidenty Izraele a Palestiny Šimonem Peresem a Mahmúdem Abbásem a společně se modlili za mír na Blízkém východu. (8. června 2014) | foto: Reuters

Papež se ve Vatikánu pomodlil s vůdci Izraele a Palestiny za mír

  • 19
Papež František se v neděli večer ve vatikánských zahradách spolu s prezidenty Izraele a Palestiny Šimonem Peresem a Mahmúdem Abbásem modlil za mír na Blízkém východu. Provázel je i pravoslavný patriarcha, konstantinopolský arcibiskup Bartoloměj I., a komorní smyčcový orchestr.

Zástupci tří náboženství - křesťanství, judaismu a islámu - se za mír modlili v italštině, hebrejštině, arabštině a angličtině.

Papež svým hostům řekl, že musejí reagovat na tužby svých národů po míru a nalézt sílu nebojácně vytrvat v dialogu. Pro dosažení míru je "zapotřebí více odvahy než pro válku", řekl papež podle agentury AFP.

Peres a Abbás se na veřejnosti setkali díky papežově překvapivému pozvání po více než roce, upozornila agentura Reuters. Připomněla, že americké pokusy oživit mírová jednání před měsícem ztroskotaly za vzájemného hořkého obviňování. Peres příští měsíc svůj úřad opustí.

Ve Vatikánu však chyběl jeden z klíčových hráčů, izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten sice vatikánskou schůzku přímo nekomentoval, před policejní jednotkou nicméně naznačil, že modlitby bezpečnost nenahradí. Vatikán se snažil předem krotit očekávání, že by společná modlitba, označená za "pauzu od politiky", mohla okamžitě vést k nějakému průlomu.

Náboženství by měla v zájmu míru spolupracovat

"Modlitební setkání nebude zprostředkováním, anebo hledáním východisek. Setkáme se, abychom se modlili, toť vše. A pak každý půjde domů," uvedl papež po návratu z cesty po Blízkém východu, kterou uskutečnil koncem května (více čtěte zde).

Připustil, že by bylo "bláznovstvím", aby sám za nynější situace předkládal nějaké mírové nabídky. Modlitba má být spíše ukázkou, že tři náboženská vyznání mají společné kořeny a měla by v zájmu míru spolupracovat.

Pro modlitbu byla vybrána zahrada bez náboženských symbolů, aby se tak vyhovělo požadavkům hlavního izraelského rabína, který židům zakázal vstupovat do cizích chrámů.

Františkova iniciativa přišla v době, kdy je mírový proces v krizi. Ovzduší mezi Izraelci a Palestinci je poznamenané oboustrannou nedůvěrou a řešení nekonečného konfliktu vypadá vzdálenější než kdy jindy. Na sestavení nové palestinské vlády, v níž jsou i členové radikálního Hamasu, odpověděla izraelská vláda ohlášením masivní výstavby nových bytů pro tisíce osadníků na okupovaných územích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video