Papež žehná z okna nemocnice

Papež žehná z okna nemocnice - Papež nečekaně požehnal věřícím z okna římské nemocnice Gemeli. Jan Pavel II. ale kvůli tracheotomii nesmí mluvit, a tak poprvé ve 26 letech pontifikátu nepronesl andělské požehnání. (27. února 2005) | foto: Reuters

Papež nečekaně požehnal věřícím

  • 78
Jan Pavel II. musel poprvé od roku 1978, kdy usedl na papežský stolec, vynechat pravidelnou nedělní modlitbu Anděl Páně a s ní spojené požehnání. Po tracheotomii nesmí mluvit, a tak jeho slova přečetl pomocník. Papež se ale překvapivě objevil v okně nemocnice a krátce požehnal davu.

INFOGRAFIKA
Život Jana Pavla II.

Jan Pavel II. se v okně nemocnice Gemeli objevil nečekaně, asi na dvě minuty. Dvakrát podle očitých svědků udělal rukou znamení kříže.

Strnule a křehce působící papež pak za zavřeným oknem zamával a ukázal si na hrdlo, které mu bylo operováno. Po asi dvou minutách ho asistenti odvezli od okna a zatáhli závěsy.

Nedělní modlitby na Náměstí svatého Petra za papeže vedl kardinál Leonardo Sandri, který také přečetl papežovo poselství. Zdůrazňovalo hodnotu utrpení s tím, že "každá forma lidského utrpení sebou nese boží příslib spasení a radosti".

CO JE MODLITBA ANDĚL PÁNĚ

Nedělní polední modlitba Anděl Páně se čte všude, kam papež zavítá a Jan Pavel II. tuto tradici udržuje od doby, co se stal papežem. Dokonce i čtyři dny po atentátu v květnu 1981, kdy byl těžce zraněn, požehnal věřícím prostřednictvím rozhlasu z nemocničního lůžka. (ČTK)

Nejvyšší představitel římskokatolické církve poděkoval veřejnosti za modlitby a požádal svět, aby v přímluvách za jeho zdraví neustával.

"Žádám vás, abyste mě provázeli ve svých modlitbách," tlumočil Sandri na Náměstí
svatého Petra přání čtyřiaosmdesátiletého papeže. 

Ve čtvrtek musel papež kvůli náhlému zhoršení dýchání podstoupit proražení otvoru do průdušnice - tracheotomii. Po operaci musel dýchat s pomocí respirátoru, nyní už se ale zotavuje. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video