Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papež nadbíhá staromilcům. Povede církev do minulosti?

  10:31
Poslední papežovy kroky potěšily církevní konzervativce. Benedikt XVI. nejprve usnadnil možnost konání takzvané latinské mše, bohoslužby s pravidly z druhé poloviny 16. století, a několik dní nato ostatním křesťanům vzkázal, že jeho společenství je "jedinou skutečnou Kristovou církví".

Papež Benedikt XVI | foto: Reuters

Revival latinské mše, která klade důraz na obřadnost, vyvolal mezi jejími příznivci nadšení. Na internetu se záhy objevila řada stránek, které osvětlují detaily její liturgie, neboli bohoslužebného řádu.

Nejen to: oxfordští příznivci tridentské služby na konec tohoto měsíce svolali konferenci, během které zájemci z řad duchovních proberou všechna její úskalí. „Zaznamenali jsme prudký nárůst zájmu,“ tvrdí John Medlin ze Společnosti latinské mše v Anglii a Walesu.

Kroky zpět
Objevily se i hlasy naznačující, že tradicionalisté doufají v revizi druhého vatikánského koncilu (1962–1965). Tedy historicky přelomového církevního sněmu, který měl katolíky smířit nejen s moderním světem, ale i s jinými názory, vyznáními a náboženstvími. A měl katolickou církev s odvoláním na jejího zakladatele přiblížit obyčejným lidem. Jinak řečeno: církev se měla k lidem postavit čelem a oslovit je jejich jazykem.

Milan Schwarz z české pobočky hnutí Una Voce, které si stanovilo propagaci latinské mše za svůj hlavní cíl, pro agenturu ČTK zhodnotil tento papežův krok jako počátek nové etapy v církvi. Nyní se podle něj bude více hovořit o omylech pokoncilního období. „Papež začal, když ukázal, že není nenormální, pokud někdo žádá něco, co bylo před koncilem,“ uvedl Schwarz, který mimo jiné míní, že katolíci se nikdy nemohou „úplně sblížit“ s ostatními křesťany.

Mše pro elitáře?
Právě sdružení Una Voce samo odhadlo, že latinskou mši bude pravidelně navštěvovat „několik stovek intelektuálů“ z Prahy, respektive velkých měst. Právě na to její kritici poukazují nejčastěji: obvyklými stoupenci této bohoslužby jsou podle nich elitářští intelektuálové, kteří věří v katolickou výlučnost. Další stoupenci latinské mše však tuto nálepku odmítají s tím, že pro ně je tridentská služba lákavá z estetických důvodů. Zmiňují i její mystický charakter, který se jim z nové mše prý jaksi vytratil.

„Pamatuji si na latinskou mši jako dítě, byl to velmi krásný zážitek. Fakt ale je, že jsem neměla ponětí o tom, co se dělo,“ napsala na diskusních webových stránkách stanice BBC Teresa Adamsová. A patrně tak mnohým starším katolíkům promluvila z duše.

Nového trendu se ale ujali i praktičtější lidé. Vznikla například internetová prodejna pozapomenutého liturgického náčiní. „Nechci na tom vydělávat, dělám to z lásky,“ říká sedmatřicetiletý Pietro Siffi, šéf stránky www.tridentinum.cz, která věřícím i duchovním nabízí celou řadu různě půvabných předmětů. Některé kusy stojí desetitisíce eur, zatímco typický misál z roku 1962 – tedy liturgická kniha z dob, kdy latinská mše ještě zcela vládla římské církvi – je tu k mání za 250 eur (přes sedm tisíc korun).

Siffi také slíbil zřídit bezplatnou telefonní linku pro ty duchovní, kteří si nejsou jisti, zda dokážou latinskou mši vést podle všech pravidel. Zřejmě bude dlouho obsazená. „Od zavedení nových pravidel uplynuly čtyři desítky let a upřímně řečeno, jen málokterý kněz dnes ví, jak s touto mší naložit,“ uvedl pro stanici BBC John L. Allen, komentátor amerického časopisu The National Catholic Reporter. „Navíc tak docela nevěřím, že je o tuto mši takový zájem,“ dodává Allen.Podle znalců české církve existují u nás jen desítky osob, které si s ní poradí.

Spokojená nyní může být i kontroverzní Společnost svatého Pia X., která se kvůli odmítání nové bohoslužby stejně jako dalších závěrů posledního koncilu dostala do přímého a i tvrdého střetu s Vatikánem. Stoupenci exkomunikovaného Marcela Lefébvra teď triumfálně rozesílají oficiálním katolickým duchovním DVD nosiče s tridentskou mší a podrobným komentářem v osmi jazycích. Znamená to, že pravdu měl Lefébvre? Je možné, že Benediktovi XVI. tolik nezáleží na blízké spolupráci křesťanů, ale rozkol ve vlastní církvi mu snad lhostejný být nemůže.

Zády k věřícím

  • V čem spočívá tzv. latinská mše?
    Tridentský koncil (1545–1563) vyrovnávající se s nástupem reformace stanovil jednotnou liturgii pro katolický svět. Podle misálu z roku 1570 slouží kněz mši až na výjimky latinsky a zády k věřícím.

  • Jaká bohoslužba je obvyklá nyní?
    Principy tzv. mše Pavla VI. přinesl Druhý vatikánský koncil (1962–1965). Bohoslužba se měla na přání koncilní většiny přiblížit věřícím: kněz ji slouží čelem k obci a v národním jazyce. Nová pravidla zveřejnil papež Pavel VI. roku 1970. Latinská mše zakázána nebyla.

  • Co se tedy mění?
    Dosud schvaloval možnost sloužit latinskou mši příslušný biskup. Po červencovém rozhodnutí papeže to bude na knězi. Výjimkou jsou tři velikonoční dny (čtvrtek, pátek a sobota před nedělí zmrtvýchvstání), kdy se latinská varianta bohoslužby nepřipouští.

  • Setkají se s ní běžní věřící?
    Zřejmě ne, pokud nebudou chtít. Vysluhování latinské mše nemá narušit běžný chod farností. Některá společenství však mohou kněze o tuto mši požádat.

  • Kolik příznivců má?
    Podle odhadů patří ke stoupencům latinské mše asi statisíce z miliardy katolíků. Často jde o konzervativce kritizující reformy posledního koncilu. Co se týče ČR, sami stoupenci této mše připouštějí, že k jejím pravidelným návštěvníkům bude patřit jen několik stovek intelektuálů z velkých měst. Většina zdejších biskupů se navíc k latinské mši staví rezervovaně.
  • Eurovolby 2024

    Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

    Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

    • Nejčtenější

    Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

    13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

    Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

    Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

    18. dubna 2024

    Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

    15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

    U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

    Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

    11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

    Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

    11. dubna 2024  16:11

    Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

    Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

    19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  11:23

    Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

    Správu Pražského hradu povede ekonom Vyhnánek, bývalý náměstek primátora

    19. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:20

    Správa pražského hradu v pátek oznámila jméno nového ředitele. Stane se jím dosavadní ředitel...

    Válka na Ukrajině určí nový světový řád, píše Kreml v tajném dokumentu

    19. dubna 2024  11:20

    „Výsledek bojů na Ukrajině do značné míry určí kontury budoucího světového řádu.“ Uvádí to...

    StarDance 2024

    15. dubna 2024  9:18,  aktualizováno  19.4

    Česká televize na podzim odvysílá další, už třináctou, řadu soutěže StarDance. V desítce osobností,...

    Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
    Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

    Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

    Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

    Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

    Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

    Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

    Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

    Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

    Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

    Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

    Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

    V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...