Jihokorejský prezident Mun Če-in  při setkání s papežem Františkem

Jihokorejský prezident Mun Če-in při setkání s papežem Františkem | foto: Reuters

Kim pozval papeže do Severní Koreje, ten je ochotný cestu uskutečnit

  • 28
Papež František zřejmě navštíví Severní Koreu. Pozvání od Kim Čong-una mu vyřídil jihokorejský prezident Mun Če-in při setkání ve Vatikánu. Papež vyjádřil ochotu do KLDR zavítat, informovala jihokorejská tisková agentura Jonhap.

Vatikán a Severní Korea nemají navázané diplomatické vztahy. Papež navštívil v roce 2014 Jižní Koreu a před červnovým summitem amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kima se modlil za mír na Korejském poloostrově. Papež také již dříve uvedl, že plánuje v příštím roce cestu do Japonska.

Kimovo pozvání tlumočil papežovi jihokorejský prezident Mun, který je katolík, ústně. 

Požádal rovněž papeže, aby přál Korejskému poloostrovu mír, usmíření a společnou prosperitu, dodal jihokorejský prezidentský Modrý dům. Papež naznačil, že v případě oficiálního pozvání od KLDR je cestu ochotný podniknout.

Severokorejská ústava zaručuje svobodu vyznání, kromě několika státem určených míst k bohoslužbám a modlitbám ale nejsou žádné veřejné náboženské aktivity povoleny a křesťané jsou tvrdě pronásledováni, píše agentura Reuters.

Pozvání pro papeže od severokorejského vůdce je první od roku 2000, kdy tehdejší hlavu katolické církve Jana Pavla II. zval po historickém mezikorejském summitu do KLDR otec stávajícího vůdce Kim Čong-il. Návštěva se ale nakonec neuskutečnila.

Plán na návštěvu papeže Františka je poslední z četných diplomatických aktivit, které izolovaný režim v Pchjongjangu po zastavení jaderných a raketových zbrojních testů letos podniká. Vůdce Kim Čong-un se v letošním roce setkal s šéfem Bílého domu Trumpem, třikrát jednal s jihokorejským prezidentem Munem a dvakrát navštívil Čínu. Na schůzkách slíbil pracovat na odstranění zbraní z Korejského poloostrova.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video