VIDEO: Chlapec šel za papežem na pódium, seděl vedle něj. Dostal čepičku

  • 24
Kuriózní událost provázela středeční audienci papeže Františka ve Vatikánu. Veškerou pozornost na sebe upoutal chlapec, jenž v jejím průběhu přišel přímo za Svatým otcem. Dokonce zaujal místo po Františkově pravici, a za jeho odvahu přijít přímo na pódium si vysloužil papežskou čepičku.

Vrávoravým krokem zamířil chlapec s poruchami učení za papežem hned na začátku audience. Ta se konala ve velkém Audienčním sálu Pavla VI. Ochranka se desetiletého mladíka v teplákové soupravě ani nesnažila zastavit, nepředstavoval pro ni žádné riziko.

Na pódiu si s papežem podal ruce. Zatímco František zůstal sedět, chlapec měl ze setkání velkou radost a začal před ním skákat. 

Když dal jasně najevo, že by v blízkosti papeže rád pobyl ještě chvíli, vedoucí protokolu monsignor Leonardo Sapienza mu uvolnil své křeslo, a nechal ho posadit se po Františkově pravici. 

Poté, co se hoch posadil, začal radostně tleskat. Po chvíli pokračoval ve svých pochůzkách po pódiu, odcházel a navracel se do centra dění, zatímco audience pokračovala ve svém programu. 

Chlapec několikrát v blízkosti papeže ukazoval na papežskou bílou čepičku, takzvané solideo či zucchetto, čehož si všimli i přítomní spolupracovníci Františka, od kterých podobnou čepičku později dostal.

Hoch si nakonec vysloužil potlesk a úsměv na rtech několika tisíců účastníků audience.

„Děkuji tomuto chlapci za lekci, kterou nám všem dal. Ať mu Pán v dospívání pomáhá s jeho postižením, protože to co udělal, šlo přímo ze srdce,“ řekl o odvážlivci František. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video