Papež František v roce 2018 dostal kolo od slovenského mistra světa v silniční...

Papež František v roce 2018 dostal kolo od slovenského mistra světa v silniční cyklistice Petera Sagana. (24. ledna 2018) | foto: Profimedia.cz

Papež v dobročinné aukci prodá i kolo, daroval mu ho Sagan

  • 15
Papež František podpoří dobročinnou aukci ve prospěch severoitalských nemocnic a daruje k prodeji některé své osobní věci včetně závodního kola, které dostal před dvěma lety od slovenského mistra světa v silniční cyklistice Petera Sagana. Kolo v oficiálních barvách Vatikánu, tedy bílé a žluté, se bude dražit na portálu charitystars.com od 8. června.

Aukce se koná namísto zrušeného charitativního běžeckého závodu We Run Together a předměty se budou dražit pravidelně každý týden až do začátku srpna.

„Začínáme s předmětem od papeže, který se nám rozhodl poněkud překvapivě darovat. Dal nám závodní kolo v barvách Vatikánu a Argentiny, které dostal od slovenského mistra světa Petera Sagana. Přenechal nám i další věci, protože se chce na aukci podílet. Každý týden se proto v dražbě objeví jedna pozoruhodná věc z osobního vlastnictví papeže,“ řekl stanici Radio Vaticana kardinál Gianfranco Ravasi.

Do dražby pro nemocnice v severoitalské Brescii a Bergamu, které koronavirová pandemie zasáhla zvláště tvrdě, přispějí i sportovci, kteří se původně chtěli zúčastnit běhu.

Zájemci si tak budou moci koupit například závodní trikoty, lyžařské boty nebo třeba možnost povečeřet s bývalým reprezentantem v rychlostní kanoistice a olympijským vítězem Antoniem Rossim.

Třicetiletý Sagan, nejlépe placený cyklista světa, který závodí za tým Bora-Hansgrohe, se s papežem osobně setkal v lednu 2018. Při audienci na Svatopetrském náměstí mu tehdy předal kolo a podepsaný dres.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video