Papež František během projevu na univerzitě. (17.2. 2017)

Papež František během projevu na univerzitě. (17.2. 2017) | foto: Reuters

Lepší ateista než pokrytecký katolík, ťal papež do vlastních řad

  • 516
Papež František kritizoval dvojí život některých členů církve. Křesťané by podle něj neměli dávat víru jen na odiv, ale skutečně se řídit jejími pravidly. Papež to řekl během kázání na mši.

„Je skandální, když někdo říká jednu věc a dělá jinou,“ citoval kázání papeže web The Guardian. Podle nejvyššího představitele římskokatolické církve je lepší, pokud je člověk ateista, než když je jen katolíkem, co pokrytecky vede dvojí život.

„Jsou tací, kteří řeknou: ‚Jsem skutečný katolík, vždycky chodím na mši, patřím k té a oné kongregaci či sdružení,“ uvedl papež.

Někteří z nich by však podle něj měli zároveň přiznat, že jejich život není skutečně křesťanský. „Neplatí svým zaměstnancům přiměřené platy, vykořisťují lidi, dělají špinavé obchody, perou peníze a vedou dvojí život,“ vyjmenovával papež.

„Je mnoho katolíků, kteří žijí takovým životem a vyvolávají skandály,“ ťala do vlastních řad hlava církve, ke které se ve světě hlásí na 1,2 miliardy lidí.

Od svého zvolení do čela Svatého stolce v roce 2013 papež mnohokrát apeloval na katolíky, aby se chovali podle pravidel církve. Krátce po zvolení vyzval zároveň křesťany, aby brali ateisty jako dobré lidi, pokud konají dobro.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video