Papež František během mše na Popeleční středu (26. 2. 2020)

Papež František během mše na Popeleční středu (26. 2. 2020) | foto: Reuters

Papež nezrušil kvůli koronaviru mši, druhý den už trpí „lehkou indispozicí“

  • 68
Zatímco v řadě kostelů v Itálii ruší v těchto dnech kvůli šíření nového koronaviru mše, papež František ve středu nezrušil tradiční mši na Popeleční středu ani generální audienci na Svatopetrském náměstí v Římě. Během ní papež také podal ruce několika lidem a políbil dítě. Den poté oznámil Vatikán, že je Františkovi nevolno a že zůstal ve své rezidenci.

Ještě ve středu František při generální audienci děkoval všem, kteří pomáhají epidemii nového koronaviru šířícího se od prosince z Číny zvládnout. „Chci vyjádřit svou blízkost trpícím nákazou koronavirem i zdravotníkům, kteří se o ně starají, stejně jako úřadům a všem, kteří pomáhají pacientům a snaží se šíření infekce zastavit,“ prohlásil k tisícům věřících, z nichž někteří měli na obličeji ochranné masky proti šíření virů.

Ve čtvrtek už papež chyběl na mši pořádané pro římské duchovní v jednom z chrámů v italském hlavním městě. „Kvůli lehké indispozici se rozhodl zůstat v Domě Svaté Marty,“ informoval mluvčí papežského stolce Matteo Bruni. V Domě Svaté Marty má papež František své sídlo.

František tam podle webu Vatican news ve čtvrtek ráno sloužil mši v kapli a pokračoval v plánovaných audiencích.

V postižených oblastech se mše ruší

Mše kvůli šíření koronaviru v Itálii zrušily v těchto dnech zejména regiony Lombardie a Benátsko. V Itálii registrují kolem 530 nakažených, z toho dvě třetiny v Lombardii. Čtrnáct lidí v Itálii kvůli novému koronaviru zemřelo.

Na severu Itálie v oblastech, které jsou nejvíce zasaženy koronavirem, byly někde bohoslužby na Popeleční středu zrušeny úplně, jinde byly omezeny. V Itálii se novým typem koronaviru nakazilo skoro 530 lidí, 14 z nich nemoci podlehlo. Itálie je v Evropě zemí s největším počtem infikovaných pacientů.

Na svůj věk se papež František, kterému je už 83 let, těší celkově dobrému zdraví. V mládí kvůli nemoci dýchacích cest přišel o část jedné plíce a trpí na ischias, kvůli kterému se mu špatně chodí.

Papež František se necítí dobře:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue