Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen politici. V Pandoře uvázli Shakira, Claudia Schiffer i Ringo Starr

  20:19
Rozsáhlé pátrání novinářů po vlastnících firem v daňových rájích nedostalo do úzkých pouze premiéry nebo bývalé prezidenty. V Pandora Papers se objevuje také množství celebrit oblíbených po celém světě. Mezi nimi třeba zpěvačka Shakira, někdejší topmodelka Claudia Schiffer nebo bubeník kapely Beatles Ringo Starr.
Kolumbijská zpěvačka Shakira (3. července 2018)

Kolumbijská zpěvačka Shakira (3. července 2018) | foto: Profimedia.cz

„Svého času byly firmy založeny z konkrétních provozních důvodů. Nyní nevykazují žádné příjmy ani aktivitu, ve skutečnosti se právě pracuje na jejich likvidaci,“ tvrdí Shakira. Pandora Papers ji dostihly zrovna v době, kdy si mohla s úlevou oddechnout. 

Soud ve Španělsku totiž právě rozhodl v její prospěch a zprostil ji obvinění z daňových podvodů. Do soudní síně v Barceloně kolumbijskou zpěvačku dostal závěr žalobců, že v letech 2012 až 2014 neodváděla španělskému státu daně, přestože v zemi strávila víc než půl roku. Pokud by byla odsouzena, hrozilo by jí i vězení.

Shakira obvinění odmítá třeba s tím, že bydlela na Bahamách, kde se daň z příjmu neplatí, a Španělsko navštěvovala jen „sporadicky“. Její muž, fotbalista Gerard Piqué, přitom hraje za Barcelonu, namítali žalobci. Zpěvačka se také odkazuje na rady svých poradců, kteří jí se správou majetku pomáhají. 

Doměřenou daň 14,5 milionu eur a penále ve výši dalších tří milionů eur už přesto zaplatila. Do té doby se Shakira placení daní vyhýbala právě prostřednictvím společností se sídlem v daňových rájích. Po vydání Pandora Papers už jen prohlásila, že všechny firmy nahlásila španělským daňovým úřadům a že jsou plně transparentní.

Pandora Papers v Evropě: Blair se vyhnul daním, offshory měl i Zelenskyj

Obří projekt Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ), na němž rok a půl pracovalo šest stovek investigativních novinářů ze 150 redakcí, odhalil podezřelé transakce a skryté majetky více než tří set politiků včetně pětatřiceti aktuálních vládců. Mezi nimi je i český premiér Andrej Babiš nebo jordánský král Abdalláh II.

Ale ani mezi hvězdami šoubyznysu není Shakira jediná. Offshorové společnosti údajně zakládala i bývalá modelka Claudia Schifferová. Ta už přes své právníky vzkázala, že platí veškeré daně ve Velké Británii, kde nyní žije. Podle Pandora Papers nicméně vlastní nejméně šest firem registrovaných na Britských Panenských ostrovech.

Ringo Starr v pražském Kongresovém centru 19. června 2018

Materiály zmiňují rovněž španělského zpěváka Julia Iglesiase, který je dodnes nejprodávanějším španělsky mluvícím zpěvákem v historii. Časopis Forbes odhaduje jeho jmění na 800 milionů eur (20,3 miliardy korun). Nejméně dvacet společností má zpěvák na Britských Panenských ostrovech. 

Firmy údajně využil k nákupu soukromého letounu a luxusních nemovitostí v Miami, například ve velmi vyhledávané lokalitě v ostrovní vesnici Indian Creek. 

„Nelegální to nemusí být, ale dopad pocítí lidé“

Za pár set dolarů si na Bahamách založil dvě společnosti také bubeník slavných „Brouků“ Ringo Starr, jehož odhadované jmění dosahuje až 400 milionů dolarů, své „offshory“ používal k nákupu nemovitostí, včetně „soukromého obydlí v Los Angeles“. Nejméně pět společností pak měl i v Panamě. Starr dosud odhalení novinářů nekomentoval.

A stejně tak ani jeho krajan a zpěvák Elton John. Ten dokonce na Britských Panenských ostrovech vlastní víc než desítku firem, kam si posílá peníze vydělané za desítky let dlouhou kariéru. Jeho majetek se odhaduje na 530 milionů dolarů. Ale nejsou to jen hudebníci, koho Pandora odhalila. V seznamu celebrit se objevuje i nositel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa, argentinský fotbalista Ángel Di María či někdejší hráč kriketu za Indii Sačin Tendulkar.

Konscorcium ICIJ u nikoho z odhalených politiků ani umělců explicitně netvrdí, že se dopustil nezákonného jednání. Řada států se však rozhodla odhalené finanční vazby prověřit, protože podobné mechanismy často slouží k daňovým únikům či praní špinavých peněz.

Druhým dechem novináři podotýkají, že i když mohou být veškeré aktivity v daňových rájích legální, bohatí a mocní tak přenášejí svou povinnost platit daně na obyčejné občany, kteří si pak „sami“ zaplatí stavbu nových dálnic nebo investice do školství. 

Pandora Papers odhalily královy domy za dvě miliardy. Pomluvy, reaguje palác

V roce 2016, kdy vypukla kauza Panama Papers, se proti daňovým rájům vymezila skupina více než tří set ekonomů z více než třiceti zemí v čele s nositelem Nobelovy ceny za ekonomii Angusem Deatonem.

„Území, která umožňují ukrývat majetek v prázdných schránkách nebo která podporují, aby podniky mohly vykazovat zisk tam, kde nepodnikají, deformují fungování světové ekonomiky,“ napsali ekonomové. Mezi klasické daňové ráje se řadí zejména státy v Karibiku, třeba Anguilla, Panama, Trinidad a Tobago či Americká Samoa, Americké i Britské Panenské ostrovy nebo Vanuatu.

Vzhledem k tomu, že jde většinou o ostrovní země, vžil se pro tyto firmy název offshorové společnosti (podle anglického offshore - na moři). Celkem je na seznamu daňových rájů, který letos zveřejnila Evropská unie, dvanáct zemí. Podle OECD tam patří třeba i Kypr nebo Malta a samotné Pandora Papers popisují i sílící trend přímo ve Spojených státech. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...