Syrská armáda vjíždí do historického města Palmýra. (1. 4. 2016)

Syrská armáda vjíždí do historického města Palmýra. (1. 4. 2016) | foto: AP

Islamisté znovu přišli o Palmýru. Město je v rukách armády, tvrdí Moskva

  • 88
Syrská armáda opět plně ovládla historické město Palmýru. Podle agentury Reuters to oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Teroristé z takzvaného Islámského státu, kteří město v prosinci znovu dobyli, se z města zcela stáhli. Na straně syrské armády bojují ruští spojenci a také šíitské milice podporované Íránem.

Dobytí města oznámil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ministr obrany Sergej Šojgu, uvedl kremelský mluvčí. Armáda syrské vlády obsadila historické město za pomoci ruských náletů, dodal. Stažení islamistů z města potvrdila i organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která situaci ve válkou zmítané zemi monitoruje z Londýna. Podle SOHR se IS stáhl také z letiště u Palmýry.

Syrští vojáci však postupují na vyklizené území na předměstích jen velmi pomalu, neboť je na něm nastražená řada výbušnin.

Bojovníci IS obsadili Palmýru v květnu 2015 a drželi ji do loňského března. Radikálové ve městě, které je od roku 1980 zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, poničili mnoho cenných historických památek, zpět město dobyli loni v prosinci (více zde).

V Sýrii se bojuje také východně od města Aleppo a v Dajr az-Zauru, kde vláda kontroluje enklávu, zatímco ostatní území má v rukou IS.

Nepřehledná je situace na severu, kde se do bojů vložilo Turecko. Vojenské skupiny působící v okolí města Manbidž oznámily, že se podařilo díky ruskému prostřednictví dohodnout na tom, že vesnice v okolí Manbidže budou předány syrské vládě. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu to ale popřel.

U Aleppa padl hledaný polský džihádista

Turecko se nedávno zasadilo o porážku IS ve městě Al-Báb a ohlásilo, že bude postupovat do Manbidže, který mají v rukou kurdské jednotky. Jsou součástí koalice Demokratické síly Sýrie (SDF), kterou podporují Spojené státy a která bojuje na syrském severu.

Çavuşoglu ve čtvrtek řekl, že turecké oddíly se přesunou k Manbidži a nebudou váhat zaútočit na Kurdy. Znovu vyzval USA, aby přestaly kurdským jednotkám poskytovat podporu. Vojenská operace v Manbidži podle ministra ještě nebyla zahájena.

V Ženevě pokračuje diplomatické úsilí o řešení syrské krize. Rozhovory začaly před týdnem a prostředníkem mezi vládní a opoziční delegací v nich je zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Šéf opoziční delegace Násir Harírí podle agentury AP řekl, že by se v pátek měla konat závěrečná ceremonie a že by se všechny strany měly k rozhovorům vrátit za týden. Dosud se jednalo hlavě o programu rozhovorů.

V Palmýře islamisté zničili většinu památek:

20. ledna 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue