Náměstí Jana Palacha v Lucemburku. | foto: Ondřej Krutilek, iDNES.cz

Nádvoří Jana Palacha: lucemburské prostranství nese toto jméno už 50 let

  • 2
Je to takový nenápadný kout na okraji většího lucemburského náměstí. Na obvodu kamenné dlažby chybí jeden měšťanský dům, je v něm výklenek, který narušuje jednoduchou symetrii. Pro českého návštěvníka navíc ukrývá jedno překvapení. Cedulka na rohu totiž hlásá: Square Jan Palach (nádvoří Jana Palacha).

Palachovo jméno na zdi není pro místní žádnou novinkou. První cedulka se jménem studenta, který se upálil na protest proti okupaci Československa se na Place d’Armes (dalo by se přeložit jako náměstí Ozbrojených sil) objevila před padesáti lety, 21. října 1969, tedy rok po tragických událostech.

S nápadem přišel Fernand Zürn, který byl v 60. letech náměstkem primátora v lucemburské metropoli. Nápad zřejmě vznikl na poslední chvíli, protože nebyl čas čekat na oficiální rozhodnutí města.

„Říkali tomu německy, že to bude ‚akce provedená za mlhavé noci‘. Nakonec to ale udělali ve dne a byla u toho spousta novinářů a fotografů,“ popsala pro Český rozhlas v roce 2009 Zürnova dcera Martine, jak se cedulka s Palachovým jménem na roh náměstí dostala. Vzpomínku na studenta se nikdo odstranit neodvážil a postupně se stala organickou součástí města.

Premiér Andrej Babiš společně se starostkou Lucemburku Lydií Polferovou pokládají květiny na Náměstí Jana Palacha.

Místo se postupně stalo tradiční zastávkou českých státníků při oficiálních návštěvách Lucemburska. „Jsme poctěni tím, že Lucemburk, který má historické vztahy s Prahou, pojmenoval toto náměstí po Janu Palachovi,“ řekl premiér Andrej Babiš, který při oficiální návštěvě položil společně se starostkou Lucemburku Lydií Polferovou květiny u plakety, která Palacha připomíná. „Myslím si, že je to krásné gesto, a že je významné pro naše vztahy,“ dodal premiér. V roce 2017 pokládal na stejném místě květiny jeho předchůdce Bohuslav Sobotka.

Zürnův zájem o dění v Československu nebyl náhodný. Lucemburský politik měl k zemi hluboký vztah už od druhé světové války. Když nacisté zabrali rozhlasovou stanici RTL, byl jako její zaměstnanec vyslán do protektorátu Čechy a Morava. U nás se zapojil do protinacistického odboje a za své činy skončil dokonce ve věznici na Pankráci. Z té ho dostalo až pražské povstání.

Na vystoupení z ilegality si muselo pojmenování ale počkat ještě dlouhých dvacet dva let a na příjezd bývalého prezidenta Václava Havla. Právě při příležitosti této návštěvy bylo definitivně rozhodnuto o oficiálním pojmenování malého cípu a dnes je Palachovo náměstíčko k nalezení v oficiálních mapách.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

17. ledna 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video