Pákistánce rozzuřilo údajné znesvěcení jejich svaté knihy. Ilustrační foto

Pákistánce rozzuřilo údajné znesvěcení jejich svaté knihy. Ilustrační foto | foto: AP

Pákistánská policie zatkla kvůli znesvěcení Koránu postiženou dívku

  • 304
Policie v Pákistánu zatkla jedenáctiletou postiženou dívku, kterou rozzuřený dav obvinil ze znesvěcení Koránu. Z rozbouřeného předměstí Islámábádu už před zlobou muslimů prchlo více než 600 křesťanů.

Zatčení křesťanské dívky si vynutil dav rozzuřených muslimů, kteří hrozili vypálením křesťanských domů. Policie uvedla, že dívka během výslechu nedokáže správně odpovídat a její rodiče byli umístěni do ochranné vazby.

Zatčené děvče údajně trpí Downovým syndromem. "Je nepravděpodobné, že úmyslně znesvětila Korán," řekl BBC ministr pro harmonii Paul Bhattí. "Podle dostupných informací nesla pytel s odpadky, mezi kterými byly i stránky z Koránu," vysvětlil ministr.

"To některé místní obyvatele rozčílilo, shromáždil se velký dav a požadoval zákrok policie proti té dívce. Policisté ji nejdříve nechtěli zatknout, ale pak se ocitli pod velkým tlakem davu, který vyhrožoval vypálením křesťanských domů," dodal Bhattí.

Podle pákistánských zákonů hrozí za znesvěcení Koránu až doživotní pobyt ve vězení. Řada lidí obviněných z tohoto přečinu se ale před soud vůbec nedostane, protože se stanou obětí lynčování.

Minulý rok byl zavražděn ministr pro menšiny Šabház Bhattí usilující o zrušení kontroverzního zákona. O několik měsíců dříve zemřel při atentátu guvernér provincie Paňdžáb Salman Tasír, který na veřejnosti bojoval za liberalizaci pákistánské společnosti.

Islámábád, Pákistán

Islámábád, Pákistán


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video