Pákistánská dívka Malála Júsufzajová během svého vystoupení v OSN (12. července...

Pákistánská dívka Malála Júsufzajová během svého vystoupení v OSN (12. července 2013) | foto: AP

Školačka Malála postřelená Talibanem bude čestnou občankou Kanady

  • 21
Kanada udělí čestné občanství pákistánské dívce Malále Júsufzajové, kterou loni v říjnu postřelil Taliban kvůli jejímu blogu. Nedávno ji za její boj za právo na vzdělání ocenil i Evropský parlament prestižní Sacharovovou cenou. Čestné kanadské občanství mají například Nelson Mandela nebo Su Ťij.

"Čelila zlu a útlaku, nyní odvážně mluví za ty, kteří jsou umlčeni," uvedla kanadská vláda. V prohlášení dodala, že oceňuje odvahu a příkladnost pákistánské dívky v jejím postoji ke vzdělávání žen.

Šestnáctiletá Pákistánka Malála Júsufzajová, o níž se spekulovalo jako o favoritce na letošní Nobelovu cenu za mír, dostala za své úsilí řadu mezinárodních ocenění. Kromě Sacharovovy ceny, kterou si převezme 20. listopadu, získala například i letošní cenu Anny Politkovské. Toto ocenění se každoročně uděluje na počest ruské novinářky zavražděné v roce 2006 v Moskvě.

Islamisté Malálu postřelili loni začátkem října, když se vracela ze školy v údolí Svát na severozápadě Pákistánu. K útoku se přihlásil fundamentalistický Taliban, jehož počínání dívka popisovala ve svém blogu na stránkách BBC, psaném pod pseudonymem. Kritizovala především to, že brání ženám ve vzdělávání.

Dívka se po útoku léčila v britské nemocnici, která se specializuje na léčbu vojáků zraněných v Afghánistánu. Prodělala několik náročných operací, především poraněné lebky. V únoru byla propuštěna z nemocnice a pokračuje v rekonvalescenci v dočasném domě své rodiny v Birminghamu. Od března začala navštěvovat také místní střední školu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video