Pákistánská žena se modlí v mešitě. Zvláště v chudších oblastech země se musí...

Pákistánská žena se modlí v mešitě. Zvláště v chudších oblastech země se musí podvolit tradicím (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Příbuzní v Pákistánu zastřelili dvě dívky, vadilo jim video na internetu

  • 106
Skupina mužů zastřelila na severu Pákistánu své dvě nezletilé příbuzné, které podle nich poškodily rodinnou čest. Pachatele rozhněvalo zveřejnění jejich videa na sociálních sítích, v němž se děvčata objevila po boku mladého muže. Pákistánská policie se nyní snaží vypátrat třetí dívku z videa, protože ji chce ochránit před stejným osudem. Viníkům za takzvanou vraždu ze cti hrozí doživotí za mřížemi.

Dvojici dívek ve věku šestnáct a osmnáct let minulý týden zastřelili jejich příbuzní v odlehlé vesnici v severním Vazíristánu. Nelíbilo se jim totiž, se na internetu objevilo video, na kterém jsou děvčata v přítomnosti mladého muže.

Pákistánec se chtěl ženit z lásky, příbuzní mu za to vypíchli oči lžící

Příbuzní po vraždě těla pohřbili ve vesnici. Místní policie podle listu The Guardian potvrdila, že v souvislosti s činem zadržela otce jedné z dívek a bratra druhé. 

Oba jsou nyní ve vazbě a čekají na soudní proces. Vyšetřovatelé hledají také další dva pachatele, kteří se na zločinech podíleli.

Ani ne minutové video, ve kterém se mladá děvčata objevila, údajně vzniklo v minulém roce, ale na sociálních sítích se objevilo teprve před několika týdny. 

Kmenové oblasti v severním a jižním Vazíristánu, jež sousedí s Afghánistánem, jsou známé utlačováním žen. Jejich práva jsou v těchto regionech silně omezena a často se nemohou pohybovat mimo domov bez doprovodu.

Čest může poškodit nevěra i přátelství s mužem

Podle lidskoprávních aktivistů mužští příbuzní v Pákistánu ročně zabíjí až tisícovku žen. Snaží se tím očistit od domnělé škody, kterou ženy napáchaly na jejich cti. Čest může přitom poškodit cokoliv od nevěry přes přátelství s muži či jakékoliv porušení konzervativních pravidel týkajících se žen.

Bratři v Jižním Súdánu ubili k smrti svou sestru, odmítla výhodný sňatek

Loni na podzim v zemi propukla debata o přetrvávajících případech vražd ze cti poté, co soud poslal na doživotí za mříže Vasíma Azíma. Ten v roce 2016 zavraždil svou sestru a známou blogerku Kandíl Balúčovou. Šestadvacetiletá žena rozdělovala společnost svými fotkami a videonahrávkami.

Azím prohlásil, že lidé se mu kvůli sestřiným snímkům vysmívali a že zahanbení pro něj bylo už nesnesitelné. Balúčová byla sice hlavní živitelkou rodiny, navzdory tomu jí však podal sedativa a později ve spánku zardousil.

Pákistánská blogerka Kandíl Balúčová:

Smrt Balúčové vyvolala na internetu smutek a rozhořčení. Pákistánský parlament přijal ještě téhož roku zákon s cílem překlenout mezeru v právním řádu, která umožňovala obžalovaným vyhnout se trestu, pokud mu – za peněžní odškodnění – odpustí příbuzní oběti, obvykle členové stejné rodiny.

Toto sporné ustanovení islámského práva kritizovali obránci práv žen v zemi. Zákon nyní ukládá soudcům odsoudit na doživotí či na pětadvacet let i vrahy ze cti, kterým bylo odpuštěno.

Vazíristán leží u hranic s Afghánistánem:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video