Aplikace WhatsApp (ilustrační obrázek)

Aplikace WhatsApp (ilustrační obrázek) | foto: AP

Udali ho, že na WhatsApp zesměšnil Proroka. Soud ho poslal na smrt

  • 343
Soud na východě Pákistánu odsoudil k trestu smrti muže, kterého jeho známý obvinil z rouhání. Pětatřicetiletý Nadeem James měl v aplikaci WhatsApp údajně sdílet materiál zesměšňující proroka Mohameda, píše agentura Reuters.

Nadeem James byl zatčen v červenci 2016 na udání svého známého. Tento čtvrtek ho soud ve městě Gudžrát na severovýchodě Pákistánu poslal na smrt. Jamesův advokát prohlásil, že jeho klient se proti rozsudku odvolal.

Rouhání je v převážně muslimském Pákistánu považováno za zločin, za nějž může padnout i ten nejvyšší trest. Obvinění je ve většině případů vzneseno proti příslušníkům náboženských menšin. 

V posledních letech přibývá případů údajného rouhání na sociálních sítích. Například letos na jaře byl v Bahávalpuru odsouzen k smrti třicetiletý šíita, který se na Facebooku pustil do debaty o islámu s agentem protiteroristického oddělení.

Soudce lynč

Ochránci lidských práv tvrdí, že obvinění z rouhání častou slouží pro vyřizování osobních účtů a může být i záminkou pro umlčení opozice. Pákistánská vláda letos v březnu požádala Facebook a Twitter, aby pomohly identifikovat Pákistánce ve vlasti i v zahraničí, kteří sdílejí na sítích rouhačské komentáře.

„Pákistánské soudy se v technologiích neorientují a tresty smrti udělují v případech blasfemie velmi ochotně. To vytváří velmi nebezpečnou situaci,“ citoval v červnu britský list The Guardian Saroopa Ijaza z pákistánské pobočky organizace Human Rights Watch. „Takové rozsudky jen povzbudí lidi, kteří chtějí někoho křivě obvinit,“ dodal.

V některých případech dav nečeká na soud a obviněného zlynčuje. Reuters uvádí, že od roku 1990 bylo v Pákistánu zavražděno kvůli obvinění z rouhání nejméně 67 lidí. Například loni v dubnu studenti na univerzitě v Mardanu zabili během debaty o náboženství svého spolužáka. Případ vyvolal vlnu pobouření a poslanci začali debatovat o zmírnění zákonů proti rouhání.

Vrah byl oslavován jako hrdina

Ve své současné podobě byl zákon přijat v roce 1986 během vojenské diktatury generála Zijáula Haka. Za hanobení Koránu podle něj hrozí doživotní vězení, za urážku Mohameda trest smrti. K popravám však nakonec zpravidla nedochází.

Světový ohlas vzbudil případ z roku 2012, kdy byla z rouhačství obviněna nezletilá a mentálně postižená křesťanka Rimša Masíhová. Později se ukázalo, že důkazy proti ní nastrčil muslimský duchovní ze sousedství.

Před šesti lety byl zavražděn guvernér nejlidnatější pákistánské provincie Paňdžáb Salmán Tasír, který zákon proti rouhání kritizoval a snažil se o jeho zrušení. Osmadvaceti ranami ho zastřelil jeho bodyguard. Konzervativní muslimové popraveného vraha uctívali jako mučedníka, na jeho pohřeb dorazilo asi 50 000 lidí.

Gudžrát, Pákistán

Gudžrát, Pákistán

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video