Pákistánský reportér popisoval záplavy po krk ve vodě. Teď je z něj hvězda

  • 8
Na účinný způsob, jak světovou pozornost přitáhnout k ničivým záplavám v Pákistánu, zřejmě nechtěně přišel tamní reportér Azadar Hussain. Ten si ve své reportáži stoupl přímo do rozvodněné řeky a celý televizní vstup odmoderoval po krk ve vodě. Video s jeho výkonem se brzy rozšířilo na sociální sítě a tam si ho všimla i světová média.

„Hladina Indu se v Kot Chuttě stále zvedá, tisíce akrů zemědělské půdy už jsou zaplavené. Voda se nyní blíží k obydleným oblastem. Místní lidé nám řekli, že úřady vůbec nekonají, a že se proto obrátili na guvernéra Paňdžábu i premiéra Imrana Chána,“ popisuje reportér televizní stanice GTV News.

Z Azadara Hussaina je v tu chvíli vidět jen hlava a ruka, ve které drží mikrofon. Reportér ze sebe svou oddaností k povinnosti novináře ukázat divákům realitu s vlastním nasazením života okamžitě udělal hvězdu. 

Video v jižní Asii obletělo sociální sítě a mnozí Hussaina oceňují. „Toto zvedá laťku reportáží k nekonečnu a ještě dál,“ píše na Twitteru třeba uživatel Hassan Shah, zatímco kdosi s účtem F. Jeffery novináře rovnou navrhuje na prestižní Pulitzerovu cenu.

Další ho pak srovnávají s reportérkou, která v podobné situaci zvolila pohodlí. Hussain jednoznačně vítězí:

29.července 2019 v 15:35, příspěvek archivován: 30.července 2019 v 14:57

Woman Vs Wild is better. https://t.co/HQvvCO0QYl

„Tohle jsem já, když říkám lidem, že se utápím ve stresu a i přes všechny životní rány se snažím nad hladinou udržet alespoň hlavu,“ vtipkuje zase uživatel s přezdívkou Sardar.

Hussain však není první, který se pro diváky ponořil do vln, připomínají další. Virálním se stalo už video z dubna s jiným, rovněž pákistánským reportérem:

16.dubna 2019 v 15:47, příspěvek archivován: 30.července 2019 v 15:01

VIDEO: Taking TV reporting to new heights ?? https://t.co/mx7f8y8oVR

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Taking TV reporting to new heights https://t.co/mx7f8y8oVR

V souvislosti s Hussainovým výkonem se však objevily i obavy o bezpečnost novinářů při práci. 

VIDEO: Když je třeba drama. Reportér zmítaný krutým větrem, který se nekonal

„Z tohoto klipu je virál, ale žerty stranou. Říká nám mnohé o tom, jak se mediální organizace chovají ke svým zaměstnancům a speciálně reportérům, kteří pracují v odlehlých oblastech. Předpokládaje, že (Hussain) v té řece nesedí, je toto vyloženě nebezpečné. Dost navíc pochybuji, že má od svého zaměstnavatele životní pojištění,“ píše jistý Omar R Quraishi.

Podle serveru SBS za poslední měsíc kvůli záplavám na severovýchodě Pákistánu zemřelo přes sedmdesát lidí. Meteorologové navíc upozorňují, že monzunová sezona ještě neskončila a silné deště se v nejbližších dnech přesunou nad střed a jih země.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video