(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Padl světový teplotní rekord pro duben, v Navábšáhu naměřili 50 stupňů

  • 10
Pákistánské město Navábšáh ohlásilo rekordní teplotu pro měsíc duben. V pondělí tam meteorologové naměřili teplotu vyšší než 50 stupňů. Místní obyvatelé mají nyní obavy, jaká vedra by mohla dorazit během léta, a proto zvažují i odchody do jiných oblastí.

V Navábšáhu bylo v pondělí 50,2 stupně. „Máme obavy kvůli tomu, že tato extrémní horka začala letos příliš brzy. Plánujeme se proto přesunout do jiných měst, jestliže se ta situace nezmění,“ uvedl dle britského deníku The Guardian jeden z místních obyvatel.

30.dubna 2018 v 16:04, příspěvek archivován: 02.května 2018 v 20:56

️Exceptionnel 50.2°C à Nawabshah au #Pakistan ce lundi 30/04/2018, #RECORD national de chaleur pour un mois d'avril ! ️ (précédent : 50°C à Larkana le 19/04/2017) *** aussi un nouveau record mensuel pour tout le continent asiatique ! *** https://t.co/GTCOJuDT9Q

„Předpověděli jsme extrémní horko v provincii Sindh, nicméně nečekali jsme, že půjde o dubnový světový rekord,“ uvedl šéf místních meteorologů Ghulám Rasúl. 

V Česku je sucho jako ve vrcholném létě. A pršet hned tak nebude

Intenzita sucha v Česku k 29. dubnu 2018

Místní obyvatelé v souvislosti s vedry kritizují reakci pákistánských úřadů. „Vláda nijak nereagovala, přitom 30. dubna bylo zaznamenáno nejméně 24 případů úpalu, z toho pět vážných, kdy lidé ztratili vědomí,“ uvedl jeden z místních obyvatel s tím, že jde o případy pouze z jedné vládou řízené nemocnice.

Podle pákistánských médií vedra donutila obyvatele, aby zůstávali po celý den v uzavřených místnostech. Silnice a tržiště tak nyní zejí prázdnotou a veškeré obchodní aktivity ustaly.

V roce 2015 si vlna veder, která od poloviny června zasáhla jihopákistánské město Karáčí a jeho okolí, vyžádala 1 250 obětí.

Město Navábšáh v Pákistánu

Město Navábšáh v Pákistánu

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video