Při včerejším útoku neznámých teroristů zemřelo osm lidí. | foto: Reuters

Pákistán nabídl milionovou odměnu za útočníky na kriketový tým

  • 5
Pákistánská policie zadržela v Láhauru několik mužů podezřelých z podílu na atentátu na srílanský kriketový tým. Po hlavních útočnících ale stále pátrá. Vláda provincie Paňdžáb vypsala za informace o tuctu atentátníků odměnu 125 tisíc amerických dolarů (2,75 milionu korun).

Policejní akce i přes zadržení několika podezřelých stále pokračuje. Samotní útočníci totiž stále unikají. "Nikdo ze zadržených přímo nezaútočil," uvedl policejní šéf v Láhauru Hadží Habibur Réman. Kolik podezřelých skončilo ve vězení, neuvedl.

Strážci zákona se v Láhauru, hlavním městě pákistánské provincie Paňdžáb, proto stále snaží dopadnout 12 útočníků, kteří včera napadli srílanský kriketový tým. Hledají také stopy, které by naznačily, kdo skupinu útočníků kontroloval.

Vláda provincie Paňdžáb podle listu The Times požádala veřejnost o pomoc ve většině národních deníků. Nabídla také finanční odměnu 125 tisíc amerických dolarů za informace o hlavních pachatelích útoku.

Při útoku na srílanské hráče kriketu a jejich policejní doprovod v Pákistánu zahynulo podle nové bilance nejméně osm lidí a dalších 15 jich bylo zraněno. Mezi zraněnými je sedm srílanských sportovců i britský trenér. Celý tým se už vrátil do srílanské metropole Kolomba.

PŘEČTĚTE SI

Vše o útoku na srílanský kriketový tým v Pákistánu

Pákistán v posledních letech zažil řadu pumových a dalších útoků, za kterými stáli islámští ozbrojenci spojení s hnutím Taliban nebo teroristickou sítí Al-Kajda. Vyšetřovatelé tak nyní sledují i tuto stopu. Pákistánští ultranacionalisté mají ale o viníkovi jasno. Snaží se najít možné pojítko útoků v Láhauru se svým dávným rivalem Indií, s níž provincie Paňdžáb sousedí.

Útočníci napadli v Láhaur v Pákistánu autobus se srílanským kriketovým týmem. (3. březen 2009)

Útok na kriketový tým ze spřátelené země Pákistánce, kteří jsou velkými milovníky sportu všeobecně a kriketu zvlášť, šokoval. "Terorismus zasáhl samotné srdce toho, co Pákistánci napříč třídními, etnickými a politickými vrstvami milují - kriket," napsal v pákistánském deníku News analytik Nasím Zahra.

Zardárí: S teroristy vyjednávat nebudeme

Jen den po útoku se v rozhovoru pro Wall Street Journal proti terorismu ostře ohradil pákistánský prezident Ásif Alí Zárdárí. Pákistán podle něj nyní ani v budoucnu nebude vyjednávat s Talibanem ani s teroristy. "Je to existenční boj. Pokud prohrajeme, prohraje i svět. Nemáme právo na prohru," zdůraznil pákistánský prezident.

Asíf Alí Zardárí"Nejednali jsme a nebudeme jednat s talibanskými extremisty ani s teroristy," ujistil den po krvavém útoku na autobus se srílanským kriketovým týmem Zardárí. "Úterní útok maskovaných útočníků ukázal, s jakým ďáblem máme co do činění," dodal Zardárí.

V rozhovoru musel Zardárí odpovídat i na otázky ohledně příměří v údolí Svát. Vláda povolila Talibancům v údolí na severozápadě země zavést islámské právo šaría. "Církevní činitelé, s nimiž jsme v kontaktu, nejsou příslušníci Talibanu," ujistil Zardárí a zdůraznil, že Pákistán řekl náboženským představitelům, že je jejich odpovědností neutralizovat členy radikálního hnutí Taliban a další povstalce.

Prezident v rozhovoru také prohlásil, že bezpečnostní síly zasáhnou, pokud úřady v údolí Svát na severozápadě země nebudou schopny kontrolovat povstalce. Ujistil, že vláda nebude tolerovat uzavření žádné školy pro dívky, a zdůraznil, že vzdělání mladých žen je povinné. - přečtěte si Taliban děkuje za zavedení šaríi. V údolí Svát vyhlásil neomezené příměří

"Nenajdete příklad, že by vláda kapitulovala před extremisty nebo k nim byla benevolentní, je to spíše naopak," uvedl Zardárí v reakci na kritiky, podle nichž byly ženy v údolí Svát obětovány ve jménu regionální bezpečnosti.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue