Hana Humpálová a Antonie Chrástecká na snímcích z doby před únosem.

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká na snímcích z doby před únosem. | foto: Facebook - Hanka a Tonča Domů

Nic se jim nestane, ujistil Pákistán rodiny unesených Češek

  • 224
Předseda pákistánského senátního výboru se minulý týden v Praze sešel s rodinami unesených Češek Antonie Chrástecké a Hany Humpálové. Ujistil je, že dívkám by se v zajetí nemělo nic stát. Ubližování ženám není údajně v souladu s tradicemi provincie Balúčistán, kde v březnu dívky unesli.

Příbuzní unesených dívek navštívili minulý týden pákistánské velvyslanectví. Tam s nimi hovořil předseda stálého senátního výboru pro zahraniční vztahy Hadží Muhammad Adél. Rodina představitele muslimské země požádala, aby zajistili bezpečný a co nejrychlejší návrat obou dívek zpět do Česka.

"Ujistil jsem rodiny, že uneseným dívkám by se nemělo nic stát. V provinciích Paštún a Balúčistán není zvykem ubližovat ženám," vysvětlil pákistánský politik místnímu serveru The Express Tribune. Reportérům údajně řekl, že rodiny unesených Češek jsou příliš chudé na to, aby si mohly dovolit výkupné.

"Je to závažný diplomatický a humanitární problém," dodal Adél s tím, že je třeba celou situaci urgentně vyřešit.

Senátní výbor se bude uneseným Češkám věnovat na své pondělní mimořádné schůzi. Jeho členové si vyžádali nejnovější informace od všech relevantních úřadů včetně pákistánského ministerstva vnitra.

Antonii Chrásteckou a Hanu Humpálovou unesli ozbrojenci z autobusu 13. března společně s policistou, kterého posléze propustili. Dívky se od té doby objevily na dvou videonahrávkách. Únosci žádají propuštění doktorky Afíji Siddíkíové, kterou Spojené státy obvinily z terorismu a poslaly do vězení na 86 let.

Na konci října zveřejnilo ministerstvo zahraničí druhé video, unesené dívky na něm prosí Česko o pomoc:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video