Pákistánský premiér Imran Chán (4. února 2020)

Pákistánský premiér Imran Chán (4. února 2020) | foto: Reuters

Macron dráždí muslimy, zuří Pákistán a žádá zákaz islamofobie na Facebooku

  • 290
Pákistán si v pondělí předvolal francouzského velvyslance, aby mu sdělil svou nespokojenost s šířením nenávisti proti islámu. Toho se podle ministerstva zahraničí dopouštějí někteří politici v západních zemích pod hávem boje za svobodu slova. Pákistán tak reagoval na debatu, která se vede ve Francii ohledně zveřejnění karikatur proroka Mohameda.

V prohlášení předaném francouzskému velvyslanci Pákistán odsuzuje „opakované projevy rouhání“, které podle této asijské země představuje právě otištění karikatur proroka Mohameda. Pákistán také odsuzuje „politiky, kteří toto ohavné počínání ospravedlňují svobodou slova a kteří dávají na stejnou úroveň islám a terorismus“.

V neděli pákistánský premiér Imran Chán kritizoval projev francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který po vraždě učitele Samuela Patyho právo na otištění karikatur hájil. „Prezident Macron se bohužel rozhodl schválně provokovat muslimy, včetně jeho vlastních spoluobčanů, když podpořil ukázky bezbožných karikatur, které jsou zaměřené proti islámu a proti našemu prorokovi,“ řekl Chán.

Podobnou kritiku vyjádřili i další představitelé islámských zemí, například turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V některých zemích začal bojkot francouzského zboží.  Začalo mizet z regálů například v Jordánsku, Kuvajtu či Kataru. Výzvy k bojkotu se objevily také na sociálních sítích v Saúdské Arábii.

Prezident Macron kritikům nepřímo odpověděl v neděli na Twitteru, kde zveřejnil text ve francouzštině, angličtině a v arabštině. „Respektujeme všechny rozdíly vyjádřené mírumilovně. Nikdy nepřijmeme nenávistné výroky a budeme hájit rozumnou debatu,“ uvedl Macron.

V neděli pákistánský premiér napsal dopis šéfovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi. „Žádám vás, abyste vydal zákaz šíření nenávisti proti islámu na Facebooku podobně, jak jste to udělal v případě holokaustu,“ stojí v dopise. V polovině října společnost Facebook oznámila, že začne mazat příspěvky, které popírají nebo zkreslují historii holokaustu. Provozovatel stejnojmenné sociální sítě na dopis pákistánského premiéra zatím oficiálně neodpověděl.

Nechte se vyšetřit, vzkázal Erdogan Macronovi kvůli výrokům o islámu:

25. října 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue