Hora Rakapoši je v oblasti, která je dlouhodobě pro cestování nevhodná a na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR je uvedena jako nedoporučená, respektive zakázaná. | foto: koláž iDNES.cz

Pákistán zadržuje české horolezce, dokud nezaplatí půl milionu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Situace českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka v Pákistánu se čím dál víc komplikuje. Tamní úřady je zadržují do doby, než oba ze své kapsy zaplatí záchrannou akci z hory Rakapoši. Na horu totiž lezli bez povolení a podle tvrzení pákistánských záchranářů měli také propadlá víza. Tamní záchranáři navíc akci popisují jako drama.

Cena za vyproštění ve výšce 6200 metrů hory Rakapoši vyjde až na 4 miliony pákistánských rupií, tedy něco přes půl milionu českých korun. „Dokud nezaplatí náklady na helikoptéru, ponecháme je v Gilgitu,“ řekl pákistánskému deníku Dawn ministr cestovního ruchu Raja Nasir.
Že jsou horolezci omezeni na svobodě, potvrdil z Pákistánu šéf výpravy Jakub Vlček. „Nepustí nás z nemocnice,“ reagoval.

Všichni tři uvázlí horolezci se do jednoho vrtulníku nevešli, takže první let nabral nejprve jen Vlčka s jeho pákistánským kolegou, ale Petr Macek v panice vyskočil na ližinu vrtulníku a odmítal se pustit.

Karim Shah Nizaripákistánský záchranář

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video