Auto s čínskými inženýry v Pákistánu se stalo terčem střeleckého útoku. K činu...

Auto s čínskými inženýry v Pákistánu se stalo terčem střeleckého útoku. K činu se přihlásila separatistická organizace Balúčistánská osvobozenecká armáda. (28. července 2021) | foto: Profimedia.cz

Separatisté v Pákistánu útočí na čínské civilisty, považují je za okupanty

  • 39
V Pákistánu útočník střílel na auto s dvěma čínskými inženýry. Jedná se už o několikátý útok na čínské občany v zemi. Místní separatisté považují Čínu, důležitého obchodního partnera Pákistánu, za okupanta. Útoky ohrožují investice v rámci mamutího čínského projektu Jeden pás, jedna cesta.

Jeden z inženýrů byl střelou zasažen do ruky. Podle policie je v stabilním stavu. Další inženýr a pákistánský řidič při incidentu v Karáčí vyvázli bez zranění, napsal list The Wall Street Journal.

Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťiena se pravděpodobně jednalo o izolovanou událost. Dodal, že vyšetřování stále probíhá. „Máme plnou důvěru v schopnost Pákistánu ochraňovat čínské občany a majetek v Pákistánu.“

K útoku se přihlásila separatistická organizace Balúčistánská osvobozenecká armáda, která dlouhodobě bojuje s pákistánskou vládou o vládu nad západní provincií Balúčistán. Provedla už několik dřívějších útoků na čínské občany v zemi. Pákistánští vyšetřovatelé nicméně uvedli, že nedokáží informaci potvrdit.

Organizace operuje v oblasti kolem přístavního města Gwádar, kde se koncentruje řada čínských investičních aktivit. Členové skupiny často pochází z komunit, které byly násilně vyhnány kvůli těmto projektům, tvrdí odbornice na lidská práva a politiku z Londýnské školy ekonomie a politických věd Mahviš Ahmadová.

„Povstalecké skupiny v Balúčistánu vnímají Čínu jako součást okupačních sil, která zahrnuje i pákistánský vojenský stát. V jejich očích čínské investice zneužívají umístnění Balúčistánu, aby zajistily klíčové sekce projektu Jedna stezka, jedna cesta,“ vysvětluje Ahmadová. „Jejich (čínská) přítomnost vede k rozšířenému vojenskému nasazení pákistánské armády k ochraně čínského kapitálu,“ dodává.

Balúčistánská osvobozenecká armáda má mimo jiné na svědomí útok na hotel v Gwádaru, po němž požadovala stažení Číny z projektů v regionu. Též zaútočila na čínský konzulát v Karáčí a Číňany částečně vlastněnou burzu.

Hrozba pro investice

K střelbě došlo krátce poté, co v červenci sebevražedný útočník v autě naloženém výbušninami najel do autobusu s čínskými dělníky, kteří pracovali na přehradě Dasu. Jednalo se o nejsmrtelnější útok na čínskou zahraniční komunitu.

Žádná skupina se k činu zatím nepřihlásila a vyšetřování stále pokračuje. Čína podezírá Balúčistánskou osvobozeneckou armádu i pákistánský Tálibán. Naznačuje, že útok též mohla mít na svědomí „třetí strana, jako zpravodajská agentura z jiné země“.

Tálibán láká čínské peníze. Může tak vzniknout překvapivé spojenectví

V dubnu se pákistánský Tálibán přihlásil k útoku na hotel, kde byl ubytován i čínský velvyslanec v zemi. Nikdo z čínské delegace nebyl zraněn. Skupina uvedla, že zamýšlela zabránit setkání „místních a cizinců“. Není nicméně jasné, zda terčem byl přímo čínský ambasador, protože pákistánský Tálibán se v minulosti vyhýbal útokům na čínské představitele.

Podle expertů, pokud budou útoky pokračovat, může to ohrozit ochotu Číňanů v Pákistánu investovat. „Bezpečnostní rizika jsou jednou z nejzávažnějších výzev, se kterými se čínské investice v Pákistánu potýkají, a podobné incidenty brání pokroku a realizaci projektů,“ podotýká Čao Kan-čcheng z Šanghajského institutu pro mezinárodní studia. „Pokud se tyto incidenty budou opakovat, samozřejmě to ovlivní důvěru čínských investorů zde rozšířit podnikání.“

Čína se se znepokojením dívá na stažení amerických sil z Afghánistánu. Obává se zhoršené bezpečnostní situace, která by se mohla promítnout i do Pákistánu. S postupujícím afghánským Tálibánem proto začala opatrná diskuze.

Svou roli hrají i další pragmatické důvody. Čína by ráda rozšířila čínsko-pákistánský ekonomický koridor včetně dopravních a obchodních sítí a Afghánistán představuje ideální místo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video