Při pádu vrtulníku na Aljašce zemřel podnikatel a miliardář Petr Kellner

  • 2646
Český miliardář Petr Kellner zahynul při sobotním pádu vrtulníku na Aljašce. Informace deníku The New York Times potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF. Při nehodě zemřeli ještě čtyři lidé, jeden přežil. Vrtulník havaroval na aljašském ledovci, když vezl skupinku lyžařů. Kellnerovu přítomnost na palubě oznámila v neděli policie a horské středisko, které let objednávalo.

Tragické úmrtí šestapadesátiletého podnikatele v pondělí potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Zároveň požádala o respektování soukromí Kellnerovy rodiny.

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ uvedla Tkadlecová.

Americký deník The New York Times uvádí, že posádka mířila lyžovat mimo sjezdovky, využila proto vrtulník. Ten se následně zřítil v oblasti ledovce Knik jihovýchodně od městečka Palmer.

Mezi mrtvými je podle policejní zprávy i padesátiletý Benjamin Larochaix, původem z Francie. Podle České televize to byl trenér freestyle snowboardingu a zakladatela amatérského Teamu PPF. Při pádu zahynuli ještě tři lidé, dvaapadesátiletý muž z Colorada a dva třicátníci z Aljašky, z nichž jeden byl pilot. Zbylí dva muži byli lyžařští průvodci a instruktoři.

Podle aljašské policie už byli informováni pozůstalí obětí. Úřady mluví také o jednom zraněném pasažérovi. „Je ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici v Anchorage,“ uvedly. Podle informací Deníku N přežil fotograf a bývalý mistr světa ve snowboardingu David Horváth. Horváth miliardáře Petra Kellnera často fotil, stejně jako jeho dceru Annu, která závodí na koních.

 Vrtulník letecké společnosti Soloy Helicopters s Kellnerem se zřítil v sobotu krátce před 19:00 místního času (neděle 05:00 SELČ), uvedla agentura AP s odvoláním na vyjádření amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA).

O možném pádu stroje se aljašští státní policisté dozvěděli asi o tři hodiny později, když vrtulník nedorazil na místo přistání a svědci viděli trosky stroje Airbus AS350 B3 v oblasti ledovce Knik. Na místo ihned vyslali záchranářský tým, který konstatoval úmrtí pěti lidí a nalezl jediného přeživšího.

Místo havarovaného vrtulníku v oblasti aljašského ledovce Knik

Okolnosti neštěstí prověří americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB). „Je to oblast s velmi prudkými svahy, terén je pokrytý sněhem, přibližně kolem 1 700 metrů nad mořem,“ citoval web Anchorage Daily News Clinta Johnsona z NTSB.

Firma na svém webu uvádí, že provozuje necelé dvě desítky strojů a že za sebou má „dlouhou historii letání s vrtulníky na Aljašce“. Z veřejně dostupných informací nebylo jasné, kolik let byl havarovaný stroj v provozu.

Při letecké nehodě zahynuli i Tomáš Baťa, Lech Kaczyński nebo Kobe Bryant

Předpokládá se, že se skupina chtěla v oblasti věnovat heliskiingu, tedy lyžování, při němž jsou lyžaři vysazeni z vrtulníku. Středisko Tordrillo Mountain Lodge, které podobné výlety běžně poskytuje, vyjádřilo v neděli lítost nad událostí.

„Jsou to zdrcující zprávy pro nás a rodiny zemřelých. Za 17 let provozování těchto aktivit je to poprvé, co musíme čelit takové tragédii,“ uvedlo v prohlášení s tím, že Kellner byl jejich častým hostem a přítelem.

Také v Česku se už objevily první kondolence. Na Twitteru reagoval například premiér Andrej Babiš. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana uvedl, že prezident si Kellnera velice vážil pro jeho podnikatelské úspěchy a lituje jeho tragické smrti.

Exprezidenta Václava Klause Kellnerova smrt „bolestně zasáhla“, uvedl jeho institut. „Odešel nejen nejbohatší Čech a tvůrce velkého byznysového impéria, ale i nejvýraznější symbol úspěchu českého kapitalismu po roce 1989,“ stojí v prohlášení. Podnikatelovo výjimečné postavení přičítá mimořádnému talentu a tvrdé práci, Klaus ocenil také jeho podporu společensky prospěšných aktivit.

Truchlí ekonomové i zaměstnanci. Kellnera ovšem znalo jen pár vyvolených

Zálibu v ježdění na snowboardu v minulosti miliardář zmínil v rozhovoru pro MF DNES. Vyfocený na snowboardu se objevil také v roce 2013 ve výroční zprávě skupiny PPF.

Jak píše NYT, při heliskiingu je jen malý prostor pro chyby. V posledních letech se stal magnetem pro všechny, kdo hledají nový způsob sportovního vzrušení. Vrtulníky lyžaře dopravují do odlehlých částí hor na neporušený sníh, sport je však spojený s vysokými výdaji a vysokým rizikem.

Kellner je majoritním vlastníkem investiční skupiny PPF Group, která investuje do řady odvětví a působí na třech kontinentech. Podle výroční zprávy společnosti za rok 2019 Kellner ovládá 98,93 procenta PPF. Kellnera už 15 let řadí časopis Forbes mezi nejbohatší lidi na světě, jeho majetek odhaduje na 293 miliard korun.

Politici reagují na Kellnerovo úmrtí. Neuvěřitelná tragédie, napsal Babiš

PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. Kromě působení ve skupině PPF byl Kellner známý řadou dalších aktivit. S manželkou Renátou v roce 2002 založil Nadaci Educa (od roku 2009 pak The Kellner Family Foundation), která podporuje vzdělanost sociálně znevýhodněných studentů.

Kellner se narodil 20. května 1964 v České Lípě, mládí prožil v Liberci. Podle dostupných informací byl podruhé ženatý a měl čtyři děti. Nejznámějším z jeho potomků je úspěšná závodnice v parkurovém skákání Anna.

Horská oblast na Aljašce, kde se zřítil vrtulník

Horská oblast na Aljašce, kde se zřítil vrtulník

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video