Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pád vlády oslabí Topolánkovu pozici v EU, shodují se zahraniční média

  10:13aktualizováno  12:48
Pád vlády je pro Mirka Topolánka nepříjemnou prohrou, která navíc oslabuje jeho pozici v čele EU, shodují se většinou zahraniční noviny. Podle amerických médií krach kabinetu vrhá stín i na návštěvu Baracka Obamy v Praze a také na jednání o americkém radaru v Česku. List European Voice se zase ptá, co bude s ratifikací lisabonské smlouvy.

Někdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi nevěřil list Le Figaro od samého začátku | foto: Eric VidalReuters

Vzhledem k českému předsednictví Unii se včerejšímu hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě věnovala většina zahraničních médií.

V deníku The New York Times vyšel článek s titulkem "Hlasování v českém parlamentu vrhá stín na americký protiraketový plán". List píše, že česká vláda utrpěla v poločase unijního předsednictví nepříjemnou prohru, což prý zpochybňuje její schopnost vést největší světový obchodní blok v době ekonomické krize.

A že i když kabinet zatím zůstává ve funkci, nebude už mít takovou sílu na prosazování zahraničněpolitických cílů - včetně plánu na vybudování radarové základny v Brdech. Pád vlády je podle deníku víc důsledkem vnitropolitických bojů než hospodářských potíží. - čtěte Radar s vládou nepadl, míní Parkanová

New York Times stejně jako agentura AP soudí, že výsledek včerejšího hlasování vrhá stín i na blížící se návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze.

Barack Obama v Praze

Šéf Bílého domu přijede 4. dubna, má se sejít s Topolánkem a prezidentem Václavem Klausem a zúčastnit se vrcholného summitu EU-USA. "Schůzka Obamy s Topolánkem měla ukázat, že Spojené státy a Evropská unie jsou jednotné v boji o záchranu světové ekonomiky," napsaly The New York Times.

Co bude s Lisabonem?

Ale radar a Obama v Praze nejsou jedinými tématy, nad nimiž se zahraniční média v souvislosti s politickou krizí v Česku pozastavují. List European Voice soudí, že pád vlády vrhá české předsednictví EU do chaosu a "vyvolává pochyby ohledně ratifikace Lisabonské smlouvy".

List si také všímá toho, že současná situace dává velkou moc prezidentovi Václavu Klausovi, kterého European Voice označuje za "vedoucího euroskeptika".

přečtěte si v blozích:

"Středopraví občanští demokraté jsou ohledně Lisabonské smlouvy rozděleni. Pád vlády nyní pravděpodobně ukončí jejich příměří ohledně smlouvy," podotýká European Voice. "Česká ústava teď dává prezidentovi Václavu Klausovi, vedoucímu euroskeptikovi, značný vliv na to, co se stane dále," dodává list. Za toho, kdo nynější krizí nejvíc získá, označily Klause i New York Times.

Podobně na situaci v česku nahlížejí i francouzské deníky. Ty vyjádřily obavy z "vakua" v čele EU, z dalšího odkladu ratifikace Lisabonu a také z nárůstu vlivu prezidenta Klause. "Českému předsednictví hrozí, že bude paralyzováno. Hrozí, že Lisabonská smlouva, která závisí na pouhém ‚ano‘ Prahy a Dublinu, bude odsunuta," napsal Le Figaro.

Předsednictví bylo už tak oslabeno ekonomickou krizí a rozpory uvnitř sedmadvacítky a teď se situace ještě zhoršila, míní list.

Komentáře zahraničních médií k pádu topolánkovy vlády

Financial Times: "Nečekaný pád vlády Mirka Topolánka posiluje francouzský argument, podle něhož se na předsedání Unii, která je největší světovou ekonomikou, nehodí menší a špatně připravené země."

BBC: "Kromě toho, že předsedá EU, Česká republika je také uprostřed ratifikace Lisabonské smlouvy a jedná o umístění (americké) radarové základny na českém území. Všechny tyto důležité zahraničněpolitické iniciativy jsou nyní zpochybněny."

Süddeutsche Zeitung: "V Bruselu vyvolaly pražské turbulence obavu. Diplomaté se domnívají, že Topolánek nyní bude sotva schopen splnit svou hlavní úlohu: spojovat 27 členských zemí."

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "V předvečer rozhodujících rozhovorů EU se Spojenými státy o překonání hospodářské krize a návštěvy amerického prezidenta v Praze teď má Topolánek každopádně svázané ruce."

Die Presse: "V době vlády bez důvěry bude mít Klaus každopádně větší moc, a to i v rámci českého předsednictví EU. To je fakt, který se v Bruselu nikomu nelíbí. I z tohoto důvodu Brusel hledí s obavami na dění v Praze."

Der Standard: "Topolánkova vláda zůstane přinejmenším do konce evropského předsednictví v úřadě. Předsednictví absolvuje ne hůře než dosud. Kritici beztak soudí, že už to hůř ani nejde."

Népszabadság: "Poslední události v Praze spíše posílily latentní podezření, že nové členské státy EU se pro tuto vedoucí roli nehodí, protože u nich není demokracie ještě dostatečně stabilní."

Švédský rozhlas o nadcházející návštěvě prezidenta Obamy v Praze: "Hrozí, že to, co mělo být pompézním představením, bude nyní okamžikem mnohem matnějším a nejistějším."

Irská televize RTE: "Bezprostředním důsledkem zhroucení české vlády je, že ratifikace lisabonské smlouvy bude takřka s určitostí opožděna."

Sme: "V Česku mohou začít zdlouhavá jednání o nové vládě, která tam zažili už po volbách v roce 2006. Bylo by asi jedno, zda se bude jednat o úřednické vládě fungující do předčasných voleb, jak to chce šéf opozice Jiří Paroubek, anebo o politické vládě, jejímž sestavením někoho pověří prezident. V obou případech by to asi znamenalo, že čeští politici, včetně Topolánka, uvíznou v domácím chaosu a Unie zůstane stranou."

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...