Během 20. století vzrostla globální teplota o 0,6 stupně.

Během 20. století vzrostla globální teplota o 0,6 stupně. | foto: Profimedia.cz

Oteplování může zničit stěhovavé ptáky i želvy

  • 5
Vědci upozornili na další možné dopady globálního oteplování. Zpráva britského ministerstva životního prostředí uvádí, že stoupající teplota může mít zničující vliv například na stěhovavé ptáky. U želv by zase změna podnebí mohla vést k mutaci pohlaví.

Podle zprávy jsou nejvíce ohroženy ty druhy zvířat, které se nejsou schopny dostatečně adaptovat na změny nebo migrují na velké vzdálenosti a vyhledávají speciální stanoviště, či se jim vlivem stoupající teploty ztenčují zdroje potravy.

Zpráva předchází konferenci o změnách klimatu, která se příští měsíc sejde v Nairobi. "Zpráva ukazuje velmi jasně, jaký ničivý efekt mohou mít změny klimatu na migrující druhy," zhodnotil britský specialista na rozmanitost druhů Jim Knight.

Mezi tisíce ohrožených druhů patří podle autorů zprávy kromě ptáků i tuleni, tučňáci, polární medvědi, ryby, velryby a plazi.

"Tažné druhy putující na dlouhé vzdálenosti jsou výrazně ovlivněny životním prostředím, spoléhají se na široký rozsah přírodních zdrojů, a jsou proto zasaženy změnou klimatu," uvádí se ve zprávě.

Stoupající hladiny moří mohou zase narušit líhnutí některých druhů savců, kvůli oteplování moří zase mizí plankton, tedy zdroj potravy pro některé druhy ryb.

Další živočišné druhy mohou zmizet kvůli pohlavním mutacím. "Poměr pohlaví mláďat želv je závislý na teplotě. Pokud se zvýší, mohou v budoucnu zůstat v populaci samé samičky," varují autoři zprávy. Dodávají, že s rostoucí teplotou se redukuje i plodnost velryb.

Během 20. století vzrostla globální teplota o 0,6 stupně, to má za následek stoupající srážky, tání ledovců a vzestup hladiny moří. Vědci dále předpokládají, že teplota může do roku 2100 stoupnout až o šest stupňů a to může mít nedozírné následky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video