Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřel mistr šermu, který osvobodil Osvětim. Otce z gulagu zachránit nedokázal

  17:07
V Mnichově zemřel David Dušman - poslední příslušník Rudé armády, který osvobozoval koncentrační tábor Osvětim. Bylo mu 98 let. Svého otce, který se i kvůli židovskému původu stal obětí stalinistických čistek a musel do gulagu, se mu ale dostat na svobodu nepodařilo. Dušman se později stal sovětským mistrem v šermu a trenérem olympijského týmu.

„Každý svědek historie, který zemře, je ztrátou, ale rozloučení s Davidem Dušmanem je obzvláště bolestivé,“ řekla Charlotte Knoblochová, bývalá šéfka německé Ústřední rady Židů.

„Dušman byl přímo v první linii, když byla zničena mašinérie vraždění národních socialistů.“ Mnichovská židovská komunita označila Dušmana za „hrdinu z Osvětimi“. 

Dušmanovi bylo jednadvacet, když 27. ledna 1945 se vhrnul v sovětském tanku T-34 proti elektrickému plotu obkružujícímu nechvalně proslulý polský vyhlazovací tábor a pomohl tak osvobodit zdejší vězně.

„Když jsme na dorazili, viděl jsme plot a tyto nešťastné lidi. Našimi tanky jsme prorazili plot. Dali jsme jídlo vězňům a pokračovali jsme,“ řekl Dušman minulý rok agentuře Reuters.

„Stáli tam, všichni ve (vězeňských) uniformách, jenom oči, velmi tenké oči. To bylo děsivé, velmi děsivé,“ vzpomínal bývalý sovětský voják na vězně.

O rozsahu zvěrstev, které se ve koncentračním táboru odehrávaly, se dozvěděl až po válce. „Nevěděli jsme, že Osvětim existuje.“ Nacisté v Osvětimi zabili přes milion lidí, převážně židů. 

Válečný hrdina

Dušman se přihlásil do armády v sedmnácti letech, poté, co 22. června 1941 Němci napadli Sovětský svaz. Zúčastnil se operace Bagration neboli sovětské letní ofenzívy za osvobození Běloruska, která hrála rozhodující úlohu v urychlení konce války. Bojoval též v největší tankové bitvě v dějinách u Kurska.

Během války byl třikrát zraněn, nejhůře krátce po Osvětimi v blízkosti Varšavy. Všichni ho už odepsali, kromě mladé doktorky, která se rozhodla jej operovat. Dušman přežil, ale ztratil jednu plíci.

„Kdybych ji ještě někdy potkal, políbil bych jí nohy,“ děkoval lékařce v rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung. „Z dvanácti tisíc mužů v mé divizi na konci války zůstalo naživu 69 vojáků,“ vykresloval, jak smrtící byly boje s nacisty.

Bundu, kterou s hrdostí vytahoval na Den vítězství 9. května, který pro něj byl důležitějším dnem než jeho vlastní narozeniny, měl ověnčenou více než 40 medailemi. Zvláště si vážil té za statečnost a Řádu rudé hvězdy.

Neprodám svého otce

I jeho otec, vojenský lékař, byl oceněným hrdinou. Získal Řád rudého praporu, před vznikem Leninova řádu nejvyšší sovětské vyznamenání. Ani to ho ale  nezachránilo před nelibostí sovětského diktátora Josifa Vissarionoviča Stalina a v roce 1938 byl deportován do pracovního tábora ve Vorkutu.

Prakticky přes noc se Dušman stal synem nepřítele státu a vyhnancem. Ostatní děti ze školy si s ním ze strachu přestaly hrát a mluvit s ním. „Měl jsem dvě stigmata. Zaprvé, byl jsem Židem. Za druhé, byl jsem synem nepřítele lidu.“

Milenci z Osvětimi se setkali po 72 letech, holokaust přežili díky lásce

Dušman později po válce doufal, že jako oceňovaný válečný hrdina bude moci využít svého renomé a otce z gulagu zachránit. Nestalo se tak.

Sám svědek válečných hrůz při pohledu na starého a zlomeného muže v táboře omdlel. Když byl jeho otec po své a Stalinově smrti rehabilitován, stát nabídl rodině finanční náhradu. Dušman to však odmítl. „Muž neprodá svého otce,“ řekl.

Mistr šermu

Po válce začal studovat medicínu a sport. Po ukončení studií se ale plně ponořil do své vášně - šermu. I přes své zranění se v roce 1951 se mistrem Sovětského svazu.

„Nemohl jsem vůbec chodit, protože mi došel (hned) dech,“ řekl agentuře Reuters. „Vytvořil jsem si vlastní rutinu cvičení na jednu minutu denně. Takže velmi, velmi postupně, pomalu jsem dosáhl bodu, kdy jsem se v roce 1951 stal mistrem Ruska (v šermu). “

Později začal trénovat ženský šermířský tým, vedl jej až do olympijských her 1988 v Soulu. Mezi jeho nejznámější žákyně patří Valentina Sidorová, která získala jedenáct medailí. „Moje děti“, s úsměvem říkal o svých svěřenkyních.

V roce 1972 se stal svědkem Mnichovského masakru. Pokoj měl přímo naproti zavražděným izraelským sportovcům. Sám si bolestně uvědomil svůj židovský původ, prozradil mnichovským novinám Abendzeitung.

Zemřel poslední Palestinec zapletený do olympijského masakru v Mnichově

„Slyšeli jsme střelbu a hluk vrtulníků přímo nad námi. Bydleli jsme hned naproti izraelskému týmu. My a všichni ostatní sportovci jsme byli zděšeni,“ řekl.

Kondoloval i šéf MOV

„Smrt Davida Dušmana mě velmi zasáhla. Když jsme se setkali v roce 1970, ihned mi nabídl přátelství a radu. A to i přes osobní zkušenost s druhou světovou válkou a Osvětimí a že byl židovského původu,“ prohlásil současný prezident Mezinárodního olympijského výboru a šampion z družstev z Montrealu 1976 Thomas Bach. „Bylo to tak hluboké lidské gesto, že to nikdy nezapomenu“.

Dušman při své návštěvě sídla MOV před šesti let řekl, že jeho největším snem a nadějí pro budoucí generace je žít ve světě, kde není válka.

„Žádám Thomase Bacha a MOV, aby udělali vše, co je v jejich silách pro využití sportu jako způsobu šíření míru a usmíření po celém světě. Válka je něco, co by se už nikdy nemělo opakovat. “

Dušman sám řekl, že nepřičítá vinu za rozpoutání války Německu. „Nebojovali jsme proti Němcům, bojovali jsme proti fašismu“.

Kolorované záběry ukazují hrůzu Osvětimi, k vidění jsou vůbec poprvé

Mrzelo ho ale, když je zpochybňována role Rudé armády při osvobozování Osvětimi. A i když byl kritický k politice ruského prezidenta Vladimira Putina, na šéfem Kremlu každoročně zasílaný dopis k 9. květnu se vždy díval s pýchou.

„Je chybou, že Putin nebyl pozván k 70. výročí osvobození Osvětimi,“ uvedl. „S hrdostí si pamatujme, že sovětská armáda rozhodujícím způsobem přispěla k osvobození Evropy od hnědého moru.“

Dušman se v roce 1996 přestěhoval do Mnichova se svou ženou Zojou, která později zemřela. Aktivně se zúčastnil setkání veteránů či chodil do škol varovat před hrůzami holokaustu a války. A ještě do svých 94 chodil takřka denně trénovat zájemce o šerm.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Osvětimská selekce v režii Facebooku: Snímky obětí označila za nahotu i násilí

18. dubna 2024

Premium Pokud jste si někdy lámali hlavu, jak se stalo, že vaše příspěvky na Facebooku byly zablokované,...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...