Pohled, který by nad našim územím nechtěl nikdo spatřit. Izraelský systém protiraketové obrany Iron Dome likviduje rakety odpálené z Gazy. Systém Spyder, který armáda z Izraele získá, je také schopen reagovat na řadu cílů, včetně raket a dronů. | foto: Reuters

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Od naší spolupracovníce v Izraeli - Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy izraelské protiraketové obrany. Měla bych ležet čelem k trávě a­ krýt si hlavu. Ale jsou to takové rány, že se musím dívat, zda trosky sestřelených raket nepadají přímo na mě. Tedy, doufám, že bych je mohla vidět a včas uhnout.

Dochází mi, že jsem asi v největším maléru ve svém životě, a nejen já. Izrael má sice skvělý protiraketový systém, ale má kapacitu a dostatek baterií, aby takový nápor raket dokázal zvládnout? Vzpomínám, jak mi jeden inženýr z firmy Rafael říkal, že ho narychlo dokončovali při ostřelování Izraele v roce 2014. Jenže tehdy rakety z Gazy nelétaly jako hejno vos.

Rána, třese se země. Pak jeden ohnivý výbuch přímo nade mnou, a ještě jeden. Další a ­další rakety, vypadají na nebi jako světelné koule. Vřískot sirén nemá konce.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video