Kosovský policista hlídkuje před rezidencí premiéra Thaçiho (7. června 2008)

Kosovský policista hlídkuje před rezidencí premiéra Thaçiho (7. června 2008) | foto: Reuters

Ostraha kosovského premiéra postřelila vetřelce u Thaçiho rezidence

  • 29
Neznámý člověk se v pátek večer pokusil vniknout balkónem do rezidence kosovského premiéra Hashima Thaçiho. Ten zrovna nebyl doma. Během přestřelky se příslušníkům ostrahy zřejmě podařilo nezvaného hosta zranit, spolu s komplici ale uprchl. Policie později 19letého muže dopadla.

Strážci přistihli jednoho muže, jak se pokouší vstoupit do dvoupatrového domu přes balkón v nejvyšším patře. V domě byli jen Thaçiho manželka a syn.

Mluvčí policie Arber Beka oznámil, že Thaçiho osobní ochranka informovala policii o útoku, ale než policisté k domu dorazili, nikdo podezřelý už nebyl v dosahu.

Později ale policie dopadla devatenáctiletého Albánce. Úřady ho údajně dobře znají, uvedla kosovská policie. Mladík je zraněn na ruce a policisté se domnívají, že by postřelen při přestřelce se strážci. Policisty prý na zraněného mladíka upozornil jeho otec.

Thaçiho dům stojí v rezidenční čtvrti Arberia na okraji hlavního města Prištiny. Kosovská televize přinesla záběry balkonu, na němž byly patrné stopy krve. Kosovská vláda dala v reakci na pokus o útok posílit bezpečnost všech svých členů.

Čtyřicetiletý Thaçi je bývalý partyzánský velitel a nynější předseda Demokratické strany Kosova. Ta zvítězila v parlamentních volbách loni 17. listopadu. Politik se zasadil o vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku letos v únoru, od té doby nový stát uznaly tři desítky zemí včetně Česka a Spojených států.

Vztahy mezi stranami etnických Albánců v Kosovu jsou ale napjaté a poznamenané silnou rivalitou. Thaçi stojí v čele vládní koalice tvořené kromě jeho strany i Demokratickým svazem Kosova, formací jeho někdejšího rivala Ibrahima Rugovy.

Agentury připomínají, že Thaçi měl konflikt s někdejším předsedou vlády autonomního Kosova a jedním z vůdců opozice Ramushem Haradinajem, s nímž společně bojoval proti Srbsku v letech 1998 až 1999. Haradinaj byl loni v březnu před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, ale obvinění byl zproštěn.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video