Ostatky německého vojáka byly nalezeny i v ruské Glasunovce. (17. října 2009)

Ostatky německého vojáka byly nalezeny i v ruské Glasunovce. (17. října 2009) | foto: Profimedia.cz

Desítky tisíc padlých vojáků třetí říše dodnes směřují zpět do Německa

  • 169
I více než šedesát let po skončení druhé světové války stále míří ostatky desítek tisíc vojáků třetí říše z bývalé východní fronty zpět do Německa. Od pádu železné opony tak bylo přemístěno na 700 tisíc ostatků, píše britský The Telegraph.

Německá komise pro válečné hroby (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) potvrzuje, že je každoročně přemístěno na 40 tisíc padlých vojáků.

Východní fronta

Východní fronta druhé světové války vznikla napadením Sovětského svazu nacistickým Německem (operace Barbarossa) a zanikla kapitulací Německa. V letech 1941–1943 byla jedinou frontou v Evropě a až do konce války byla hlavní frontou. I po otevření západní fronty v Normandii v červnu 1944 až do konce války vázala přes 65 % sil nacistického Německa a jeho evropských spojenců.

Zdroj: wikipedia.org

V jednom z největších střetnutí moderních dějin, tedy východní frontě druhé světové války, zemřely celkem tři miliony německých vojáků. A mnoho z nich dodnes leží pod zemí po celé Ukrajině, evropské části Ruska a vůbec celé východní Evropě. Většina hrobů je neoznačena a mnoho z nich patří mezi ty masové.

Komise nechala za posledních dvacet let v dnešním Německu vytvořit už zhruba padesát válečných pohřebišť. "Zajistili jsme spousty místních svědectví a záznamů z té doby, podle kterých se snažíme lokalizovat jednotlivé hroby. Naše týmy pak na ta místa míří a snaží se je najít i ve skutečnosti," řekl listu Fritz Kirchmeier, mluvčí komise.

Vykradači hrobů a nelibost místních

"Samozřejmě nám nejvíc záleží na pomoci svědků. A to je fakt, který nás nutí pracovat pod časovým tlakem. Tito lidé jsou už dnes velice staří a není jisté, zda tu třeba za deset let ještě nějací budou. Navíc často přicházíme na objevená místa příliš pozdě. Mnoho hrobů je vyrabováno lidmi, kteří hledají různé cennosti té doby," popisuje mluvčí těžkosti poslání.

"Někteří lidé jsou rádi, že mrtvá těla zmizí z jejich pozemků. Ale na druhou stranu se ale setkáváme i s velkým odporem místních. Hrůzy německé okupace jsou pro ně stále velice živé," dodává.

Frekvence objevování a vyzdvihování ostatků z bojišť, polních nemocnic a válečných pohřebišť tak bude klesat. A to nejen kvůli úbytku svědků, ale i proto, že komise bojuje s nedostatkem financí od sponzorů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video