Politika aktivistů škodí samotným migrantům, prohlásil Trump v OSN

  • 427
V New Yorku probíhá všeobecná rozprava 74. zasedání Valného shromáždění OSN. Hned na úvod fóra hovořil americký prezident Donald Trump. „Budoucnost nepatří globalistům, ale vlastencům a silným suverenním státům,“ řekl v začátku svého projevu. Později také oznámil, že zveřejní přepis telefonního hovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Spojené státy jsou pak podle Trumpa nejmocnější zemí světa. Prezident však doufá, že svoji sílu nebudou muset nikdy použít. Zdůraznil zároveň, že země s nikým nevyhledává konflikt, ale bude vždy hájit americké národní zájmy. Tvrdil, že vojenské výdaje jeho administrativy udělaly ze světa bezpečnější místo.

„Svobodný svět musí vzít za své své národní kořeny. Nesmí se je pokoušet vymazat nebo nahradit,“ vyzval Trump. 

USA vs. Írán

Letošní zasedání se odehrává v době napjatých vztahů mezi Spojenými státy a Íránem. Naposledy Washington Teherán obvinil, že stojí za nedávnými útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii.

„Žádný odpovědný stát by neměl subvencovat krvelačnost Íránu,“ řekl Trump na zasedání v souvislosti se sporem o jaderný program Teheránu. Zároveň vyzval lídry Íránu, aby se starali o svůj lid místo toho, aby vyhrožovali okolním zemím.

V úvodu své kritiky Trump na adresu Íránu také řekl, že Spojené státy nikdy nedopustí, aby Írán získal jaderné zbraně a doplnil, že z toho důvodu odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

„Dokud bude ohrožující chování Íránu pokračovat, sankce zrušeny nebudou. Budou upevněny,“ zdůraznil americký prezident.

„Spojené státy nikdy nevěřily na věčné nepřátele, válčit umí kdokoliv, ale jen ti nejodvážnější si mohou vybrat mír,“ řekl Trump v závěru své kritiky Íránu, přičemž zmínil diplomatická jednání mezi USA a Severní Koreou.

Turecký prezident Erdogan na zasedání k tématu dodal, že jaderná moc by buď měla být dostupná pro všechny, nebo zakázána plošně. Ve svém projevu rovněž uvedl, že mezinárodní společenství postupně přichází o schopnost čelit překážkám jako je chudoba. Označil za neakceptovatelné, že polovina světa je bohatá, zatímco ta druhá žije v chudobě. Zatímco bohaté státy řeší technologický pokrok a obézní populaci, ty chudé se potýkají s podvýživou svých obyvatel, upozornil.

Migrační politika

Na zasedání došlo také na téma migrační politiky. „Politika, jakou razí aktivisté za otevřené hranice, škodí samotným migrantům. Je nespravedlivá a zlá,“ řekl Trump. 

„Umožňujete zločineckým skupinám, aby lovily nevinné muže, ženy a děti,“ řekl také na adresu aktivistů. „Když podrýváte bezpečnost na hranicích, podrýváte lidská práva a lidskou důstojnost,“ dodal.

Zároveň varoval, že nekontrolovatelná migrace a nespořádané hraniční kontroly ohrožují suverenitu a bezpečnost všech států. „Každý z vás má naprosté právo chránit své hranice,“ obrátil se na delegáty zemí OSN. „A stejně tak to samozřejmě dělá naše země,“ dodal.

Pak se přímo obrátil na lidi, kteří se snaží ilegálně dostat do Spojených států a vzkázal jim, že na území USA nebudou vpuštěni. „Budete obratem vráceni domů,“ varoval. „Nebudete vpuštěni do naší země, dokud budu americkým prezidentem,“ prohlásil s tím, že jeho vláda dbá na dodržování zákonů a ochranu hranic.

Trump zveřejní přepis telefonátu se Zelenským

Americký prezident v úterý zároveň oznámil, že zveřejní úplný přepis telefonního hovoru se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Telefonát vyvolal ve Spojených státech politické rozepře. Trump se v neděli přiznal, že se Zelenským mluvil i o Joeu Bidenovi, jednom z favoritů demokratů na prezidentskou nominaci pro souboj v nadcházejících volbách.

Trump v úterý na Twitteru uvedl, že diskuse „byla naprosto korektní“ a že na Zelenského kolem Bidena nenaléhal. 

Hunter Biden byl spoluvlastníkem ukrajinské energetické firmy v době, kdy jeho otec byl druhým mužem ve vládě prezidenta Obamy. Joe Biden podle vlastního přiznání v roce 2016 zatelefonoval do Kyjeva a pod pohrůžkou zablokování půjček přinutil vládu, aby odvolala generálního prokurátora, který firmu Huntera Bidena vyšetřoval pro podezření z korupce. Trump podle médií letos v létě žádal nového ukrajinského prezidenta Zelenského, aby Kyjev začal Bidenova syna vyšetřovat.

Divím se, že Trump nemluvil o Evropě, řekl Babiš

Česko v OSN reprezentuje premiér Andrej Babiš. Ten bude společně s manželkou Monikou večer newyorského času (v noci na středu SELČ) hostem na recepci, kterou pořádá prezident USA. Žádné jednání s Trumpem na okraj recepce podle Babiše plánováno není.

Po úterním projevu Trumpa na zasedání Valného shromáždění Babiš řekl, že ho zaskočilo, že americký prezident ve své řeči vůbec nezmínil Evropu a hovořil jen o Británii. Českým novinářům pak premiér sdělil, že Evropská unie se musí více soustředit na to, aby se Spojenými státy dojednala výhodnou obchodní dohodu.

„Co mě překvapilo, ne teda dobře pro nás, že v projevu nepadlo slovo Evropa, že pan prezident Trump mluvil o tom, že chystá velice speciální a dobrou dohodu s (britským) premiérem (Borisem) Johnsonem,“ řekl Babiš. „Ta Evropa mně tam chyběla. To není dobře a je to pro nás k zamyšlení,“ dodal.

Babiš se se samotným Johnsonem sešel v pondělí. V úterý v New Yorku novinářům řekl, že se britský premiér chce setkat s představiteli zemí visegrádské čtyřky (V4), kterou tvoří vedle České republiky také Slovensko, Polsko a Maďarsko. Na schůzce se dohodli v pondělí a setkání by se mohlo uskutečnit ještě před říjnovým summitem Evropské unie.

„Britové jsou naši strategičtí partneři,“ napsal o jednání Babiš na twitteru s tím, že mu Johnson popsal sílu V4 a zájem čtyřky vyřešit brexit dohodou. „Jsem rád, že slíbil, že nás navštíví v Praze,“ dodal český premiér. 

Podle českého premiéra je důležité, aby se do řešení brexitové otázky zapojila více také V4. „Teď to vypadá, že má Británie problém, ale v momentě hard (tvrdého) brexitu budeme mít problém všichni,“ uvedl. „My se určitě budeme na Evropské radě snažit víc zasahovat a mluvit a nenechat to jen na (brexitovém vyjednávači EU Michelu) Barnierovi,“ řekl Babiš k nadcházejícímu unijnímu summitu.

Ještě před úterní recepcí měl český premiér na programu dvě bilaterální schůzky. Ta první byla s ukrajinským prezidentem Volodymirem Zelenským, následně se sešel s arménským předsedou vlády Nikolou Pašinjanem.

Donald Trump, který s Babišem jednal v Bílém domě letos 7. března, pořádá recepci právě u příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN. Český premiér v rámci všeobecné rozpravy přednese projev ve středu místního času (ve čtvrtek nad ránem SELČ).

Ke schůzce se Zelenským Babiš v pondělí v New Yorku řekl, že Ukrajina je pro Evropskou unii i Českou republiku důležitý partner a že Česko má zájem na Ukrajinu vyslat obchodní misi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video