Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un | foto: koláž iDNES.czReuters

Trump brání Kima. OSN chtěla řešit lidská práva v KLDR, USA to zmařily

  • 141
Rada bezpečnosti OSN mohla v úterý probrat porušování lidských práv v totalitní Severní Koreji. Zabránily tomu ale Spojené státy, které tak ustoupily tlaku KLDR, s níž vyjednávají o jaderném odzbrojení. Podle OSN páchá severokorejský režim zvěrstva srovnatelná s nacistickými.

Zamýšlená schůzka Rady se měla konat 10. prosince, kdy byl světový Den lidských práv. Diskusi o KLDR ale neumožnili zástupci USA, napsal s odvoláním na nejmenované diplomaty německý týdeník Der Spiegel. Dodal, že si to přál Bílý dům, tedy úřad prezidenta Donalda Trumpa. Ten se tak podle expertů snaží „uchlácholit“ severokorejského diktátora Kim Čong-una. 

Rozhodnutí předcházel dopis, který členům Rady rozeslal velvyslanec komunistické KLDR při OSN Kim Song. „Každé zasedání v Radě bezpečnosti k „otázkám lidských práv“ považujeme za další vážnou provokaci v duchu nepřátelské politiky a proto na ně budeme důrazně reagovat,“ pohrozil.

Otevřít téma lidských práv v KLDR chtěly například Německo a Británie, uvedla agentura Bloomberg. Původně s tím souhlasily i USA, pak ale změnily názor, informoval americký časopis Time

Svolání schůzky musí podpořit nejméně devět z 15 členů Rady. Bez USA měla koalice proti KLDR osm států, postoj Washingtonu byl tedy rozhodující. Trump zablokoval schůzku ke KLDR i loni, připomněl britský deník The Independent. USA patří k pěti stálým členům Rady s právem veta. Zbylých deset členů volí na dva roky Valné shromáždění OSN. 

USA se dlouho prezentovaly jako obránce lidských práv. Místo nich ale chtěly nyní schůzku věnovat obecnějšímu tématu „posledního vývoje na korejském poloostrově“. 

Podle Spiegelu je stav lidských práv v KLDR „katastrofální“. V zemi jsou koncentrační tábory, tuhá kontrola, cenzura a indoktrinace. Izolované a zbídačené obyvatelstvo nemá svobodu pohybu, projevu ani sdružování. 

Tentokrát se svět nevymluví, že nevěděl

Americké ministerstvo zahraničí loni zařadilo KLDR mezi země, které každodenně porušují lidská práva. Míra tohoto porušování snese srovnání se zvěrstvy nacistů, upozornili v roce 2014 vyšetřovatelé OSN. Ti by chtěli postavit severokorejské činitele před Mezinárodní trestní soud. 

Největší lágr v KLDR je třikrát větší než Osvětim

„Na konci druhé světové války tolik lidí říkalo „Kdybychom jen věděli...“ Nyní mezinárodní společenství ví… nečinnost nepůjde omluvit tím, že jsme nevěděli. Víme,“ citovala šéfa vyšetřovatelů Michaela Kirbyho americká televize NBC

Trump se s Kimem třikrát sešel a řekl, že se do sebe zamilovali. V minulosti přitom Kima označil za „šílence, kterému nevadí zabíjet a mučit hlady vlastní lidi“. 

Kimovi je mimo jiné připisována odpovědnost za to, že nařídil vraždu svého bratra Kim Čong-nama v Malajsii v roce 2017, stejně jako popravu svého strýce Čang Song-tcheka v roce 2013.

V KLDR popravují i na školách

USA loni v červnu získaly příslib, že KLDR ukončí svůj dlouholetý jaderný program výměnou za bezpečnostní záruky a zrušení amerických ekonomických sankcí. Kim Song ale 7. prosince prohlásil, že denuklearizace už součástí rozhovorů mezi Pchjongjangem a Washingtonem není. Do konce roku žádá KLDR po USA nové návrhy k jednání. 

Pchjongjang zároveň pokračuje v raketových testech a nadále útočí rétoricky. Vysoký severokorejský představitel Kim Jong-čol nedávno označil Trumpa za „lehkomyslného a nepředvídatelného starce“. 

Trump dorazil do Hanoje, kde jednal s Kim-Čong-unem (video z 26. 2. 2019):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video