Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

OSN evakuuje své lidi z Pákistánu

  16:58
Napětí na indicko-pákistánské hranici se stále zvyšuje. Poté, co Spojené státy, Velká Británie a Kanada vyzvaly své občany, aby opustili Indii, evakuuje část svého personálu z Pákistánu také OSN. Incidenty u hranice jsou stále ostřejší. Při třech nočních a dopoledních útocích, které podnikli neznámí ozbrojenci v indické části Kašmíru, zahynuli dva civilisté a 40 lidí bylo zraněno. Dělostřelecké baterie obou zemí v noci pokračovaly ve vzájemném ostřelování.

Podle vojenských zdrojů ze Šrínagaru ozbrojenci v noci hodili granát na hlídkové vozidlo, ale netrefili je. Granát dopadl na silnici a zranil 16 lidí. Jeden z civilistů v nemocnici zraněním podlehl.  K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Indické ministerstvo zahraničí oznámilo, že v Islámábádu neznámé osoby unesly zaměstnance indického zastupitelského úřadu.

Ozbrojený konflikt nevylučujeme, říkají diplomaté
Vzájemná nevraživost Indie a Pákistánu kvůli spornému území Kašmíru vyostřená ostrou rétorikou nejvyšších představitelů obou zemí hrozí přerůst ve vojenský konflikt.

"Napětí na hranici je mimořádně vysoké a ozbrojený konflikt mezi Pákistánem a Indií nemůžeme vyloučit," cituje agentura Reuters z prohlášení amerického ministerstva zahraničí.

Británie již začala stahovat své diplomaty z Indie. Ministr zahraničí Jack Straw, který byl na návštěvě Pákistánu a Indie na začátku týdne, řekl, že situace mezi oběma zeměmi je nebezpečná, ale konfliktu se podle něj dá vyhnout.

"Všichni velice tvrdě pracujeme na tom, abychom zachránili mírové řešení tohoto dlouhotrvajícího konfliktu," řekl Straw.

I ministerstvo zahraničí USA povolilo americkým diplomatům, jejichž přítomnost není v Indii bezvýhradně nutná, aby se svými rodinami zemi opustili.

Američané, kteří hodlají nadále v Indii zůstat, by měli přinejmenším opustit oblasti při hranici s Pákistánem. V Indii žije kolem 60 tisíc amerických státních příslušníků a
nejméně 20 tisíc Britů.

Bush vysílá do konfliktu šéfa Pentagonu
Prezident USA George Bush ve čtvrtek oznámil, že vyšle do jižní Asie ministra obrany Donalda Rumsfelda, aby uklidnil spor o území v Kašmíru. Situaci se snaží zmírnit i další emisaři.

Indie připravuje pohotovost pro své rakety s konvenčními hlavicemi. Pákistán zvažuje stažení dalších jednotek od hranic s Afghánistánem, což ohrožuje tamní mezinárodní operaci proti terorismu.

USA tvrdí, že Indie se chystá namontovat na některé ze svých raket středního doletu konvenční hlavice. Střely mohou nést také jaderné nálože. Indie tak reaguje na nedávné pákistánské testy raket.

Zástupci indického ministerstva obrany tvrdí, že na pákistánské straně bojují příslušníci teroristické sítě Al-Kajda. Indie tvrdí, že se velký počet bojovníků organizace Al-Kajdy přesunulo z Afghánistánu do pákistánské části provincie Kašmír a spojilo své síly s kašmírskými separatisty.

Ministerstvo v prohlašuje, že členové Al-Kajdy do oblasti uprchli před americkými a pákistánskými oddíly a vybudovali si základny v zaostalých nekontrolovaných oblastech nedaleko linie příměří mezi Indií a Pákistánem.

USA PLÁNUJÍ EVAKUACI

* Do Indie přicestoval podle listu USA Today americký vládní tým, jehož úkolem bylo připravit případný odjezd 1100 vojáků ze tří základen v Pákistánu.
* Tým se zabýval i evakuací zhruba šedesáti tisíc lidí, kteří pobývají v obou zemích.
* Návrhy se zabývali úředníci ministerstva zahraničí a plánovali je s důstojníky tichomořského velení americké armády.
* "Občané USA by oblast opouštěli pomocí vzdušného mostu," prozradil důstojník Pentagonu s přístupem k evakuačním plánům.
* Na dotaz, zda tým z Washingtonu připravoval v Indii evakuaci, odpověděl mluvčí americké ambasády v Dillí: "Ne." Podotkl však, že každé velvyslanectví ve světě má podobný plán přichystán. "Je to standardní opatření."

Napětí bude mírnit americký ministr
Americký ministr obrany Donald Rumsfeld bude příští týden jednat s nejvyššími představiteli Pákistánu i Indie. Rumsfeld společně s ministrem zahraničí Colinem Powellem také zkoumají možnosti, jak chránit americké občany v oblasti, když to bude nutné.

"Dáváme velmi jasně najevo jak Pákistánu, tak Indii, že válka neposlouží jejich zájmům," oznámil prezident USA George Bush, podle něhož Pákistán musí zastavit ozbrojence překračující hranice, kteří spolupracují s kašmírskými separatisty.

Bush také připustil, že teroristická organizace Al-Kajda Usámy bin Ládina může využít kašmírského konfliktu k opětnému seskupení sil a operacím v Pákistánu. "Teroristé se ale nebudou moci skrývat věčně," podotkl prezident.

Stahování jednotek už zřejmě začalo
Podle sdělení nejmenovaného pákistánského vojenského mluvčího už začalo stahování pákistánských jednotek od hranice s Afghánistánem. "Rozhodnutí bylo přijato s ohledem na agresivní postoj indických ozbrojených sil na společné hranici," uvedla pákistánská televize.

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf poté oznámil, že žádní vojáci ještě přesunuti nebyli. "Velmi vážně však zvažujeme, že přesuneme některé jednotky, jestliže napětí zůstane takové," prohlásil.

Na otázku, zda hrozí indicko-pákistánský vojenský konflikt, Mušaraf odpověděl: "Konflikt nevypukne, jestliže ho nezahájí Indie. Pokusíme se konfliktu vyhnout. Pákistán chce žít v míru se všemi sousedy, včetně Indie."

Krize ohrožuje boj proti terorismu
Pákistán od konce loňského roku rozmístil u afghánské hranice tisíce vojáků. Pomáhají spojeneckým silám vedeným USA pátrat po bojovnících sítě Al-Kajda a hnutí Taliban, kteří prchají z Afghánistánu.

"Indicko-pákistánská krize má vliv na naše operace v Afghánistánu. Prezident Mušaraf si přeje pomoci v boji proti Al-Kajdě a chtěl by umístit více vojáků na část afghánsko-pákistánské hranice. V tomto okamžiku se ale zdá, že má jiné priority," uvedl náčelník generálního štábu britské armády admirál Michael Boyce.

PÁKISTÁN ZAVÍRÁ ŠKOLY

V pákistánské části Kašmíru se úřady rozhodly kvůli stupňujícímu napěti a čím dál vážnějším přestřelkám uzavřít školy. "Indické jednotky pálí i na civilisty žijící poblíž hranic," zdůvodnil rozhodnutí ministr školství.
Velvyslanci se zavázali k mírovému řešení
Noví velvyslanci Pákistánu a Indie u OSN Munir Akran a Vidžájí Nambiar potvrdili při nástupní audienci u generálního tajemníka Kofiho Annana v New Yorku závaznost Charty světové organizace požadující mírové řešení konfliktů.

Pákistánský velvyslanec Akran vybídl v neobvykle dlouhém proslovu k jednání o sebeurčení pro kašmírský lid. Jeho indický protějšek Nambiar si vyměnil s Annanem jen několik zdvořilostních frází. Annan naléhal, aby země vyřešily spory spíše uplatněním logiky a jazyka míru než válkou.

DVA EXTREMISTÉ NAPADLI POLICEJNÍ STANICI

Dva islámští extremisté napadli indický tábor v Kašmíru, kde žijí stovky policistů a příslušníků polovojenských oddílů. Zabili tři muže a několik dalších zranili, než je bezpečnostní síly dopadly a zastřelily.
Ministr: Mušaraf už měl dost času
Velká Británie vyslala svého ministra zahraničí Jacka Strawa, aby zmírnil napětí v oblasti. Straw přiletěl do Indie z Pákistánu, kde se setkal s Mušarafem a se šéfem pákistánské diplomacie Abdusem Sattárem.

"Pákistánský prezident míní upřímně svůj slib zasáhnout proti terorismu, ale nejlepší zkouškou jsou činy v terénu," uvedl britský ministr v indické metropoli Dillí.

"Mušaraf měl dost času, aby se účinně vypořádal s terorismem protiindických islámských radikálů operujících z pákistánského území. Je životně důležité, aby uznal naléhavost situace," reagoval na společné tiskové konferenci indický šéf diplomacie Džasvant Singh.

Dillí obviňuje Pákistán, že podporuje "přeshraniční terorismus", když pomáhá radikálům bojujícím proti indické vládě v Kašmíru. Islámábád tvrdí, že poskytuje pouze morální a politickou podporu kašmírským "bojovníkům za svobodu".

INDIE I PÁKISTÁN MAJÍ
JADERNÉ ZBRANĚ

* Podle analytiků zpravodajské služby americké armády by při nasazení indických a pákistánských jaderných zbraní zahynulo okamžitě mezi osmi až dvanácti miliony lidí. Další dodatečné ztráty by způsobilo například radioaktivní záření.
* Oba státy mají k dispozici několik desítek jaderných bomb hirošimské ráže 20 kilotun. Proti nepříteli je mohou dopravit stíhací bombardéry.

Emisaři z ostrovů zasahují
Kromě Velké Británie se snaží zmírnít napětí kvůli Kašmíru také Japonsko, nejvýznamnější poskytovatel pomoci oběma znesvářeným zemím. Země vycházejícího slunce vyslala k sérii jednání náměstka ministryně zahraničí Seikena Sugiuru.

Japonský emisar má v plánu strávit pět dní v Pákistánu a setkání s ministrem zahraničí Abdusem Sattárem. Poté odcestuje do Indie. Oběma vládám má Sugiuru tlumočit prohlášení japonského kabinetu, které praví: "Terorismus v jakékoli podobě je nepřijatelný."

Premiér: Trpělivost Indie má meze
Japonský premiér Džuničiró Koizumi vyzval v telefonickém rozhovoru svého indického kolegu Atala Bihárího Vádžpéjího ke zdrženlivosti, aby se zabránilo válce mezi Indií a Pákistánem.

"Válce je třeba se zajisté vyhnout, ale trpělivost Indie není bezmezná. Dillí chce kráčet cestou míru, ale přátelské vztahy nemohou být jednosměrnou ulicí," reagoval podle japonské tiskové agentury Jiji Press předseda indické vlády.

SPOR O KAŠMÍR

Testy skončily, Mušaraf zklamal Indii

Indie zvažuje kvůli Kašmíru blokádu

předchozí vývoj

Svět se bojí jaderné války
Země přesunuly ke společným hranicím milion vojáků a svět se začal obávat nové války o Kašmír, který už byl příčinou tří ozbrojených konfliktů od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947.

Nyní je situace o to vážnější, že by státy mohly použít jaderné zbraně, které vlastní.

TŘI BOMBY ZRANILY
DESÍTKY LIDÍ

* Nejméně 36 lidí bylo zraněno při explozích tří bomb v indickém svazovém státě Gudžarát.
* Podomácku vyrobené pumy, umístěné pod sedadly ve třech různých autobusech, explodovaly krátce po sobě v obchodní metropoli Ahmadábádu.
* Účelem explozí bylo podle policie pravděpodobně vyvolat paniku.
* Gudžarát je již tři měsíce dějištěm vlny krvavých náboženských nepokojů.
* Podle oficiálních údajů zahynulo přes 1000, podle organizací pro lidská práva přes 2500 lidí.
* Oběťmi násilností se stali převážně příslušníci muslimské menšiny.

Pokusit se zmírnit napětí v pákistánsko-indických vztazích v době přijel britský ministr zahraničí Jack Straw (vlevo), který se sešel s pákistánským prezidentem Parvízem Mušarafem. (28. května 2002)

Britský ministr zahraničí Jack Straw a jeho indický protějšek Džasvant Singh na spoelčné tiskové konferenci v Dillí. Straw se snaží sérií jednání zmírnit konflikt mezi Indií a Pákistánem. (29. května 2002)

Muslimové v Pákistánu oslavují úspěšné testy balistických raket, které země uskutečnila navzdory rostoucí krizi ve vzájemných vztazích s Indií. (29. května 2002)

Konvoj indické armády čeká na průjezd kontrolním bodem u pákistánských hranic. Asijské jaderné mocnosti se přou o sporné území v Kašmíru. (30. května 2002)

Indičtí vojáci patrolují ve svazovém státě Džammú poblíž hranic s Pákistánem, s nímž se země pře o himálajské území v Kašmíru. (30. května 2002)

A - hranice uznávaná Indií, B - hranice uznávaná Pákistánem, C - sporná hranice Tádžikistánu a Číny, D - území nárokovaná Indií i Čínou (31. května 2002).

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Seniorka po pádu z tramvaje zemřela, z jejího usmrcení policie obvinila řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...