Tálibánské jednotky v Džalálábádu (16. srpna 2021)

Tálibánské jednotky v Džalálábádu (16. srpna 2021) | foto: Profimedia.cz

Máme věrohodné zprávy o popravách vykonávaných Tálibánem, zní z OSN

  • 254
Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová řekla, že má věrohodné zprávy o popravách prováděných Tálibánem a o omezování práv afghánských žen. Evropská komise uvedla, že posílí humanitární pomoc pro Afghánce, ta ale bude podmíněna dodržováním lidských práv a práv žen.

Bacheletová vyzvala Radu pro lidská práva OSN, která mimořádně zasedá na žádost Pákistánu a Organizace islámské spolupráce (OIC), aby vytvořila mechanismus bedlivého sledování akcí islamistického hnutí. 

„Zásadní rudou linií bude jednání Tálibánu vůči ženám a dívkám a jak bude respektovat jejich práva na svobodu, svobodu pohybu, vzdělání, osobního vyjadřování a zaměstnání v souladu s mezinárodními normami v oblasti lidských práv ,“ řekla komisařka.

„Různé etnické a náboženské menšiny Afghánistánu jsou také vystaveny nebezpečí násilí a útlaku, když pomyslíme na vzorec závažného porušování lidských práv za vlády Tálibánu v minulosti a na zprávy o zabíjení a cílených útocích z minulých měsíců,“ řekla Bacheletová.

Bacheletová uvedla, že v mnoha afghánských regionech je omezována volnost pohybu žen a některé dívky už nesmí chodit do školy. Potlačovány jsou pokojné protesty a nezletilí jsou povoláváni do služby ve zbrani. Tyto zprávy jsou věrohodné, zdůraznila komisařka podle agentury DPA. 

„Existují závažná rizika pro ženy, novináře a novou generaci vůdčích postav občanské společnosti, které se objevily v uplynulých letech,“ řekla Bacheletová.

Varoval, že těm na černé listině hrozí značné nebezpečí. Tálibán podle něj může přistoupit k hromadným popravám.

Podle zprávy RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses, kterou think-tank sdílel s OSN, začal Tálibán navzdory slibům, že se „nebude mstít“ nahánět spolupracovníky NATO dveře od dveří a dávat jejich jména na „černou listinu“. „Pokud se (mu) sami nevydají, Tálibán zadrží, bude stíhat, vyslýchat a trestat jejich rodinné příslušníky,“ uvedl vedoucí centra Christian Nellemann.

Tálibánu nelze věřit. Milionům lidí hrozí poprava, varuje český Afghánec

Agentura Reuters cituje nejmenovaného diplomata NATO, podle něhož zprávy tohoto typu přichází z odlehlých částí země. Podle něj se tisíce Afghánců vrátily do svých domovů poté, co zjistili, že situace je „relativně klidná“.

Tálibán chce konec evakuací z Kábulu k 31. srpnu, uvedl jeho mluvčí. Dodal, že na tamní letiště kvůli chaotické situaci už nepouští žádné Afghánce.

Davy před letištěm vyzval, ať jdou domů. „Zajistíme jejich bezpečnost,“ prohlásil. 

Mluvčí Tálibánu zopakoval, že hnutí se nechystá mstít. Odmítl, že by existovaly nějaké černé listiny bývalých spolupracovníků, které se islamistické hnutí chystá potrestat. „Odpustili jsme vše, co se stalo v minulosti.“

19. srpna 2021

EU posílí humanitární pomoc pro Afghánce

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová uvedla, že Evropská unie posílí humanitární pomoc pro Afghánce ve vlasti i v zahraničí na 200 milionů eur (5,1 miliardy Kč). Dosud počítala s částkou přes 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč). 

„Na jednání lídrů G7 oznámím zvýšení humanitární podpory pro Afghánce, v zemi i mimo ni, z rozpočtu EU z více než 50 milionů na více než 200 milionů eur. Tato humanitární pomoc bude nad rámec příspěvků členských států na pomoc afghánskému lidu,“ napsala šéfka unijní exekutivy.

Pomoc bude podmíněna dodržováním lidských práv a práv žen, sdělil unijní diplomat agentuře Reuters. Respektování práv podle něj rozhodne, jaký díl pomoci poputuje přímo do Afghánistánu a jaký díl do okolních zemí.

Představitelé skupiny G7 (USA, Británie, Itálie, Francie, Německo, Japonsko a Kanada) budou o situaci v Afghánistánu a o stahování spojeneckých vojsk, pro něž USA stanovily nejzazší termín 31. srpna, odpoledne jednat prostřednictvím videokonference.

S blížícím se datem je situace na mezinárodním letišti v Kábulu stále napjatější, mnohé země se snaží evakuovat co nejvíce afghánských spolupracovníků, kterým v zemi po změně režimu hrozí nebezpečí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video