Ozbrojenec v Oslu srazil sanitkou několik lidí, policie ho zadržela

  • 42
V norské metropoli Oslu policie v úterý zadržela ozbrojeného muže, který ukradl sanitní vůz a srazil několik lidí. O několik hodin později policie dopadla také ženu, kterou kvůli incidentu rovněž hledala. Vyšetřovatelé oznámili, že prozatím nic neukazuje na teroristický čin. Zadrženou dvojici policie znala kvůli její kriminální minulosti.

Zadržený muž měl nejprve dopravní nehodu, ke které byla přivolána sanitka. Té se následně zmocnil. Policie se snažila vůz zastavit několika výstřely, odstavit sanitku se jí podařilo až poté, co do ní narazila hlídkovými vozy.

Na místě původní nehody byla také žena, kterou policie později dopadla v Oslu a která podle dostupných zpráv ukradenou sanitou nejela.

Podle listu The Independent pachatel nebyl vážně raněn a policie ho na místě zatkla. Vyšetřovatelé oznámili, že útok nebudou vyšetřovat jako terorismus. 

Jaký motiv dvojice ke krádeži sanitky měla, známo není. Média nicméně informovala o možné drogové závislosti zadržených. Na místě se podle policie našly drogy a také střelné zbraně. Vyšetřovatelé také prověřují propojení obou dopadených s krajní pravicí. 

The Independent s odvoláním na místní nemocnici uvedl, že sanitka narazila mimo jiné do ženy s dětským kočárkem. „Unesená sanitka zasáhla rodinu a zranila dvě děti. Jde o sedmiměsíční dvojčata. V současné chvíli jsou v péči lékařů,“ uvedla mluvčí nemocnice. V péči lékařů skončil i starší manželský pár. 

Uvnitř sanitky se v době únosu nacházeli tři záchranáři, všichni vyvázli bez zranění. Policie kvůli incidentu uzavřela velkou část severního Osla a posílila hlídky po celém městě a do pátrací akce se zapojila také helikoptéru.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video