Oscar Pistorius přichází do soudní místnosti (13. října 2014).

Oscar Pistorius přichází do soudní místnosti (13. října 2014). | foto: AP

Pistorius bude v srpnu podmínečně propuštěn z vězení, tvrdí rodina

  • 41
Jihoafrický atlet Oscar Pistorius během srpna opustí po deseti měsících vězení, kam ho poslal soud na sklonku října loňského roku. Atlet si tehdy vyslechl rozsudek pěti let za zabití z nedbalosti své přítelkyně Reevy Steenkampové a nedovolené ozbrojování na veřejnosti. Po propuštění bude pod dohledem úřadů.

„Oscar bude podmínečně propuštěn na konci srpna,“ sdělil agentuře Reuters příbuzný Pistoriuse, který si nepřál být jmenován. O možném propuštění po deseti měsících informoval už po vynesení verdiktu v říjnu loňského roku mluvčí ministerstva spravedlnosti Mthunzi Mhaga, připomíná server Times Live

Kauza Pistorius

Pistorius využije poměrně benevolentní jihoafrický soudní systém, podle kterého je možné o podmínečné propuštění zažádat už po šestině celkové výše trestu. O propuštění Pistoriuse nyní rozhodne soud na doporučení vedení jihoafrických nápravných zařízení, píše server BBC. Zbytek trestu by si Pistorius podle agentury AP odpykal v domácím vězení. Ve hře je však také mírnější forma trestu, v rámci které by se Pistorius musel pouze pravidelně hlásit probační službě.

V srpnu by měl soud určit také přesné datum odvolacího řízení. Po vynesení rozsudku se proti nepřiměřeně nízkému trestu odvolal státní zástupce Gerrie Nel. Ten pro Pistoriuse už při loňském procesu požadoval mnohem přísnější trest za vraždu. V krajním případě mohl jít atlet do vězení až na doživotí (více o průběhu procesu se dočtete zde).

Neúmyslné zabití a fotbal ve vězení

Pistoriuse poslala soudkyně Thokozile Masipaová na pět let do vězení za neúmyslné zabití Reevy Steenkampové, kterou zastřelil ráno 14. února 2013 ve svém domě v Pretorii (více o rozsudku zde).

Šestinásobný paralympijský šampion po ženě čtyřikrát vystřelil přes dveře do koupelny. Atlet nepopíral, že modelku zastřelil, hájil se však tím, že si ji spletl se zlodějem. Myslel si prý, že Steenkampová leží v posteli, a snažil se ji chránit.

Pistorius si ve věznici Kgosi Mampuru podle všeho užíval nadstandardního chování ze strany dozorců. V březnu letošního roku například jihoafrická média zveřejnila videozáznam, na kterém Pistorius spolu s Radovanem Krejčířem hraje přímo na vězeňském dvoře fotbal (více zde).

Podívejte se, jak si Pistorius vyslechl verdikt pěti let vězení:

21. října 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue