Oscar trpělivě čeká na vyhlášení nominací za rok 2011.

Oscar trpělivě čeká na vyhlášení nominací za rok 2011. | foto: Reuters

Filmová cena Oscar má nekorektní název. Říkejme jí Anna, navrhla režisérka

  • 214
Americká herečka Geena Davisová vyzvala hollywoodské tvůrce, aby napravili genderovou nerovnováhu ve filmu a televizi. Italská režisérka Lina Wertmüllerová při přebírání ceny Governors Awards šla ještě dál a navrhla, aby cena Akademie, obecněji známá pod názvem Oscar, dostala ženské jméno Anna.

„Jméno této sošky by se mělo změnit, proč ji nepojmenovat třeba Anna,“ citovala italská média jedenadevadesátiletou Wertmüllerovou, která se v roce 1976 stala první ženou nominovanou na Oscara za nejlepší režii. Cenu za drama z koncentračního tábora nazvané Pasqualino Sedmikráska, ale tehdy nedostala.

Davisová dostala v neděli humanitární cenu Jeana Hersholta, kterou uděluje rovněž americká Akademie filmových umění a věd a která má rovněž podobu sošky Oscara.

Davisová vyzvala přítomné hollywoodské tvůrce, aby přepsali to, na čem právě pracují, a zakomponovali do těchto děl více žen. Třiašedesátiletá Davisová se dlouhodobě angažuje v boji za rovnoprávnost pohlaví, v roce 2004 založila dokonce genderový institut, jehož cílem je rovné zastoupení mužů a žen v hollywoodských filmech.

Čestného Oscara, jehož uděluje stejně jako ostatní Oscary americká Akademie filmových umění a věd, dostali letos také režisér David Lynch a herec Wes Studi.

Letos si Oscara za nejlepší film odnesl snímek Zelená kniha:

25. února 2019

Vadilo by vám, kdyby místo Oscara oceňovala americká filmová akademie soškou pod jménem Anna?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 6. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 3814
NE
NE 123
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video