Na domy ve vesnici Duma na Západním břehu Jordánu zaútočili žháři. Na stěně...

Na domy ve vesnici Duma na Západním břehu Jordánu zaútočili žháři. Na stěně jednoho bylo v hebrejštině slovo „pomsta“. Během útoku zemřel 18měsíční chlapeček. (31. července 2015) | foto: AP

Ortodoxní Židé slavili smrt palestinského dítěte. Čtyři zadržela policie

  • 67
Izraelská policie ve středu zadržela čtyři muže, kteří na svatbě ortodoxních Židů oslavovali smrt palestinského batolete upáleného v létě v obci Kfar Duma na Západním břehu Jordánu. Na veřejnost uniklo video, na němž tančí se zbraněmi a noži u fotografie mrtvého chlapce a bodají do ní.

Video natočené před třemi týdny na svatbě zachycuje oslavující Židy, kteří nechávají kolovat fotografii palestinského chlapce z Kfar Dumy a přitom do ní bodají (na video se můžete podívat zde). Na základě záznamu policie ve středu zatkla ženicha a tři svatební hosty. Informovala o tom agentura AFP.

Snímky ze svatby odvysílala v úterý večer izraelská televize. Premiér Benjamin Netanjahu chování vzápětí ostře odsoudil. Video odhaluje „opravdovou tvář skupiny, která představuje nebezpečí pro izraelskou společnost a bezpečí,“ uvedl premiér podle listu Haarec s tím, že výjev ze svatby potvrzuje důležitost izraelské tajné služby Šin Bet.

Na tu útočí extremistické skupiny, podle kterých vyšetřovatelé mučili podezřelé z červencového žhářského útoku ve Kfar Dumě. Zahynul tehdy osmnáctiměsíční Palestinec a následkům zranění později v nemocnici podlehli i oba jeho rodiče (psali jsme zde).

Zapomněli jste být Židy, chcete zničit Izrael, reagují politici

Už dříve se objevily informace, že svatební pár patří k nejradikálnější pravici a někteří ze svatebních hostů jsou přátelé žhářů z Kfar Dumy. Zadržení jsou podle policejní mluvčí Luby Samriové podezřelí z podněcování k násilí a nedovoleného držení zbraně.

Útok v Kfar Dumě je připisován židovským extremistům. Policie zatím zatkla několik lidí a v souvislosti s útokem je vyslýchá (více čtěte zde). Útok na palestinskou rodinu přežil pouze chlapcův pětiletý bratr, který byl ale také vážně zraněn a je stále hospitalizován v Izraeli.

Chování ortodoxních Židů pobouřilo izraelskou veřejnost. Kromě Netanjahua jej odsoudila například předsedkyně strany Ha-Tnu’a Cipi Livni. „Judaismus těch, kteří tančí na krvi miminek, není můj judaismus. Tohle je skupina, která chce zničit židovský Izrael, zničit tuhle zemi zevnitř a změnit ji ve stát nenávisti,“ uvedla politička, jejíž strana je součástí Sionistické unie.

Druhým členem je Izraelská strana práce. „Vy ubožáci, zapomněli jste, co znamená být Židy. Jste ostudou pro svou jarmulku, talit (modlitební šál, pozn. red.) a jméno Boží. Kdokoli tančí na svatbě a oslavuje vraždu spícího dítěte, není Žid ani Izraelec. Měl by jít za mříže tak rychle, jak je to jen možné,“ uvedl předseda strany Isaac Herzog na Twitteru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video