Maďarský premiér Viktor Orbán během kongresu strany Fidesz (12. listopadu 2017) | foto: Reuters

Orbán dychtí po premiérském hattricku, změny v Maďarsku chce zabetonovat

  • 143
Maďarský premiér Viktor Orbán povede vládní stranu Fidesz do boje v parlamentních volbách v příštím roce. Bude usilovat o třetí premiérský mandát. Podle agentury Reuters Orbán v neděli přijal podporu své strany, aby se opět stal její volebním lídrem. Z delegátů sjezdu nebyl nikdo proti.

Při této příležitosti řekl, že potřebuje ještě jeden čtyřletý mandát k tomu, aby změny, které v zemi provádí, zůstaly už neměnné.

Orbán, který staví svou politiku na konfrontaci s Evropskou unií, vede neustálou kampaň proti přistěhovalectví, prosazuje kontrolu nad médii a soudy a kritizuje úsilí o prohloubení evropské integrace, obdržel jednomyslnou podporu všech 1 358 delegátů stranického sjezdu, aby vedl Fidesz další dva roky.

Pět měsíců před volbami jsou průzkumy veřejného mínění vůči Fidesz příznivé, a dávají tak straně naději na další přesvědčivé vítězství. Na druhé místo se má navíc šanci prodrat krajně pravicový Jobbik, který jde v projevech nacionalismu a šovinismu ještě mnohem dál.

Orbán démonizuje Sorose, obec rozložil strach z uprchlíků

„Neexistuje nálada pro změnu vlády v Maďarsku, stejně jako nálada pro změnu opozice,“ řekl 54letý Orbán za smíchu a potlesku svých spolustraníků.

Orbán ve svém projevu dodal, že bojuje proti „globalizačním“ názorům, které ohrožují křesťanské národy EU a jejich morální základy, z čehož opět obvinil amerického miliardáře maďarského původu George Sorose. Jeho nadace mimo jiné přispívá i organizacím pomáhajícím uprchlíkům.

„Některé země v Evropě se rozhodly překročit křesťanství a svůj vlastní národní charakter,“ řekl v neděli Orbán. „Chtějí vstoupit do postkřesťanské, postnárodní éry,“ dodal. Podle Orbána je součástí Sorosova plánu svrhnout v Evropě vlády hájící národní zájmy, tedy i tu maďarskou.

Loňský Orbánův plán k uprchlické krizi:

24. září 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video