ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Francie vyplatí miliony eur na opravu kol. Chce tak udržet čistý vzduch

  • 43
Francouzská vláda vyčlenila 20 milionů eur pro opravu jízdních kol svých občanů. Každý cyklista si může na účet státu nechat opravit své kolo až do výše padesáti eur, tedy přibližně 1 350 korun. Francie se tak podporou cyklistiky snaží udržet nízkou úroveň znečištění vzduchu, která díky nařízením spjatým s koronavirem v zemi panuje.

Fondy v přibližné hodnotě 542 milionů korun, které byly zavedeny na podporu zachování čistého ovzduší kvůli vládním omezením, Francie poskytne také na cyklistické tréninky a dočasná parkovací místa, informoval portál Cycling Weekly.

Podle francouzské ministryně životního prostředí Elisabeth Borneové je 60 procent využívaných cest kratších než pět kilometrů. Tento program má podle ní za cíl omezit právě jízdu autem na krátké vzdálenosti.

„Chceme, aby toto období bylo novou etapou směrem k cyklistické kultuře,“ řekla Borneová. Vláda chce zřídit síť 3 tisíc registrovaných mechaniků, u kterých si budou moci cyklisté nechat opravit své kolo do stanovené výše 50 eur. 

Taková částka odpovídá například výměně pneumatik nebo řetězů. Registrovaní mechanici zajistí opravy, které jim vláda později proplatí. 

S tímto schématem francouzští lídři přišli poté, co přislíbili 300 milionů eur na síť devíti cyklostezek, které mají spojit centrum Paříže s klíčovými předměstími. Tento krok zvýší rozšíří současný rozsah 370 kilometrů cyklostezek na 650.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video