Syrští povstalci nedaleko syrského města Homs (10. srpna 2015)

Syrští povstalci nedaleko syrského města Homs (10. srpna 2015) | foto: Reuters

Syrská opozice opouští poslední část Homsu, proudí do ní humanitární pomoc

  • 447
Syrští opoziční bojovníci začali o víkendu opouštět poslední čtvrť města Homs, kterou měla opozice dosud pod kontrolou. Do čtvrti Váir, kde žije zhruba 75 tisíc lidí, začala proudit humanitární pomoc. Naplňování dohody, kterou se zapojením OSN v úterý uzavřela opozice a vláda, umožnila ukončit bombardování Váiru.

„Klid zbraní, který zavládl po uzavření dohody, umožnil mezinárodním organizacím ve spolupráci se syrským Červeným půlměsícem začít dopravovat do Váiru nejnaléhavěji potřebné potraviny a léky. Z rozhodnutí vlády začaly být od čtvrtka přepravovány k hranicím čtvrti Váir zvýšené dodávky potravin, zeleniny, ovoce a mouky,“ uvedl guvernér provincie Homs Talál Barazí.

Na jejím základě má do dvou měsíců odejít celkem asi 3 200 povstalců. Homsu si za dlouhodobý vzdor proti syrské armádě vysloužil přezdívku „hlavní město revoluce“. V první fázi má jít o dvě stě až tři sta ozbrojených mužů. Součástí dohody je uzavření příměří, propuštění vězňů a navrácení státních institucí zpět do rukou režimu.

Místní koordinační výbor, který den po dni dokumentuje vývoj syrského konfliktu, zveřejnil v sobotu videozáznam zachycující vjezd desítek kamionů s potravinovou pomocí a vozidel s vlajkami dětského fondu OSN UNICEF a Červeného půlměsíce do Váiru.

V květnu 2014 syrská armáda po dvouletém obléhání, bombardování a bojích, které zdevastovaly jeho historickou část, dobyla centrum Homsu. Na okraji města vládní jednotky nadále obléhaly čtvrť Váir.

Prorežimní síly nyní kontrolují převážnou část provincie Homs s výjimkou některých zón na severu - města Rastan a Talbísa - a Palmýry, kterou od května ovládají radikálové z tzv. Islámského státu. Syrský konflikt od roku 2011 nepřežilo už asi čtvrt milionu lidí, na 11 milionů Syřanů vyhnal z domovů.

Chronologie syrského konfliktu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video