Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opozice chystá útok, konec války je nejistý

  0:01
(Od zpravodaje MF DNES) - Na severovýchodě Afghánistánu pomalu začíná nová válka - není však jasné, co a kdy z ní vzejde. Jisté je jen to, že americké údery pokračují a vojska protitalibanské opozice slibují zahájení velké ofenzívy. Vše ostatní je nejasné a odhadnout, co se bude v zemi dít za měsíc za dva, je nesmírně obtížné.

"Jsme připraveni zahájit útok, čekáme na rozkazy," říká velitel Kifajatulláh, zamračený muž přísného pohledu. Velitel Kifajatulláh pyšně hledí na siluety vojáků míhající se vyprahlou pustinou výcvikového tábora, na dohled od fronty.

"Američané rozbombardují Taliban, a my ho pak snáze porazíme," dodává a křičí jakési rozkazy na apatického vojáka, otráveně klusajícího na místě s těžkým kulometem na ramenou.

Jedna z klíčových otázek zní: Může tato armáda brzy rozbít nadvládu Talibanu nad Afghánistánem a napomoci jeho pádu? Vojáci i experti na severu země připouštějí, že v nejbližších týdnech či dokonce měsících to není příliš pravděpodobné. A to přesto, že generál Abdul Rašíd Dóstum, člen Severní aliance, tvrdí, že jeho vojska úspěšně postupují na Mazáre Šaríf.

Tedy: až Severní aliance zahájí celkovou ofenzívu, bude to pravděpodobně dlouhá válka, jež může trvat až roky. A nemusí přímo souviset s americkou snahou chytit Usámu bin Ládina. "Američané nám pomoc nedávají a útoky s námi nekoordinují," říká velitel Kifajatulláh formulaci, kterou je možné vyslechnout několikrát denně od vojáků všech hodností, a upřeně hledí na své svěřence, kteří v rozevlátých uniformách a za hlasitého smíchu nacvičují útok bojové jednotky.

Nad výcvikovým táborem se vznáší prach zvířený vycíděnými botami, slunce stojí vysoko, a vojákům se proto příliš nedaří dodržovat příslušné formace. Mohutné krátery po nečekaném tankovém útoku Talibanu, při kterém ve zdech kasáren zahynulo několik vojáků, připomínají, že válka může začít nečekaně, kdykoliv.

Krátce po úderech na USA se začalo spekulovat, že opoziční Severní aliance, kterou Taliban zatlačil v uplynulých letech do malého a vesměs hornatého cípu na severovýchodě země, se pro Washington stane klíčovým spojencem. A že USA použijí tisíce zkušených bojovníků jako pěchotu, které budou leteckými údery pomáhat.

Zatím je však velmi obtížné najít něco, co by tyto všeobecně přijímané spekulace potvrzovalo. Je jisté, že USA s aliancí tajně spolupracují, i když Afghánci říkají, že mnohem méně, než se čekalo. A někteří se dokonce bojí, že Američané nad opozicí tak trochu zlomili hůl.

"Mám dojem, že se s námi nechtějí dávat příliš dohromady," říká s obavou tlumočník Saíd. A ani po zbraních, které jim slíbilo darovat Rusko, zatím vojáci na severu nic nevědí. "Nové ruské zbraně máme, ale museli jsme si je od nich koupit," říká tankista Šerhalam, který čeká na zahájení útoků ve stínu svého starého tanku sovětské výroby.

Většinu dne si povídá s kamarády posedávajícími na břehu řeky, občas pucuje tank, aby se neřeklo. "Přece nevěříte, že nám Rusové, se kterými jsme bojovali, věnují zbraně!" říká a ptá se, zda může předvést to, čím občas baví své spolubojovníky: jak tankista jezdí na koze.

Severní aliance, která zahrnuje převážně afghánské národnostní menšiny, dnes kontroluje přibližně deset procent země, frontová linie je stovky kilometrů dlouhá. Dvě místa fronty mají mimořádný význam: nad Kábulem, do jehož blízkosti zasahuje výběžek území drženého opozicí, a právě sever země.

"Na Kábul je času dost, nejprve musíme ovládnout celý sever," říká Muhammad Safa, velitel výcvikového tábora u městečka Chodžabahaudin, v němž polehávají při polední pauze tisíce vojáků, ládují se vařenými fazolemi a labužnicky popíjejí čaj. Jejich uniformy jsou čistě vyprané, vypadají spokojeně.

Prvním hlavním cílem ofenzívy je okolí města Mazáre Šaríf pokud by se ho Severní alianci podařilo dobýt, Taliban by dříve či později přišel o kontrolu nad celou severní částí Afghánistánu, až po mohutný horský hřbet Hindúkuše.

Pozice Talibanu v této část země byly v minulých dnech opakovaně cílem amerických náletů na město a nyní z vnitrozemí útočí vlivný válečník, generál Abdul Rašíd Dóstum. Včera se mu podle místního rozhlasu podařilo dobýt tamní letiště, zda mu v postupu pomáhají americké nálety, však není jasné.

"Naše vojska s ním koordinují bojové akce, v případně nutnosti můžeme přijít na pomoc," říká Muhammad Safa. Kdy to však bude, netuší. Situace místní obyvatele příliš nevzrušuje - zvykli si na nekonečný konflikt.

"Válčit v Afghánistánu je těžké," podotýká řidič Abdulláh a ukazuje na trosky sovětských tanků, které lemují prašnou horskou silnici a připomínají úspěšné akce partyzánů.

Kroutí hlavou nad spekulacemi, že by USA mohly do země poslat své vojáky do boje proti Talibanu a úvahami, že americká komanda se chystají lovit Usámu bin Ládina na svou pěst, přímo v Afghánistánu.

"Podívejte se kolem," říká nad mohutným údolím, které se rozbíhá od obzoru k obzoru do mnoha bočních soutěsek, strží a rozeklaných horských štítů. "Tady přece nikoho nenajdou," dodává Abdulláh s důrazem a rukou výmluvně máchne kolem.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...