Inspektoři OPCW na místě otravy Sergeje Skripala v Salisbury (21. března 2018)

Inspektoři OPCW na místě otravy Sergeje Skripala v Salisbury (21. března 2018) | foto: Reuters

Experti z OPCW prozkoumali jed ze Salisbury a potvrdili britská zjištění

  • 263
Testy čtyř laboratoří Organizace pro zákaz chemických zbraní potvrdily výsledky britských testů nervově paralytické látky použité při otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala z Ruska a jeho dcery na počátku března. Londýn tvrdí, že oba byli otráveni nervově paralytickou látkou novičok.

Látka, jejíž vzorky Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) na žádost Británie sama v Salisbury sesbírala, podle zprávy dosahovala „vysoké čistoty“. O jakou látku přesně šlo a odkud pocházela, ale zpráva OPCW (celou si ji můžete přečíst zde) neuvádí -  to je uvedeno v důvěrné verzi dokumentu určeném pro členské země OPCW.

Zmínka o vysoké čistotě podle agentury Reuters podporuje tvrzení Británie, že za útokem nestála například zločinecká organizace, ale stát. O závěrech vyšetřování OPCW budou členové organizace debatovat na mimořádném zasedání, které se na žádost Londýna uskuteční příští středu.

Britská vláda tvrdí, že za útok v Salisbury je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla.

Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů.

„Není pochyb o tom, co bylo (při útoku) použito a nezbývá jiné alternativní vysvětlení toho, kdo je zodpovědný,“ reagoval ve čtvrtek britský ministr zahraničí Boris Johnson. Pouze Rusko podle něj mělo prostředky a motiv, aby spáchalo útok na Skripalovy. Johnson rovněž uvedl, že zpráva OPCW potvrdila, že látkou, která byla použita při útoku, byl novičok. Ve veřejné části tato informace není.

Ruské úřady v reakci na zprávu OPCW poukázaly hlavně na skutečnost, že dokument nejmenuje stát, z něhož látka pochází. Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu v prohlášení pro agenturu Interfax uvedlo, že původce látky ani není možné jednoznačně určit. „Žádné jednoznačné markery schopné přímo dokázat výrobce látky neexistují,“ řekl agentuře náměstek ministra Georgij Kalamanov.

Ruské úřady označení novičok pro armádní jed použitý v Salisbury nepoužívají, protože podle ruského ministerstva zahraničí toto označení vzniklo v zahraničí. V ruských odborných textech se podle médií používá kódové označení A234. Moskva přijetí zprávy OPCW potvrdila s tím, že její analýza nějakou dobu potrvá.

Juliji Skripalovou v pondělí propustili z nemocnice a nyní se zdržuje na neznámém místě. Pomoc ruských konzulárních pracovníků v prohlášení odmítla. Ruskové nicméně o pravosti tohoto prohlášení pochybují. Sergej Skripal zůstává v péči lékařů v nemocnici v Salisbury.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue